graniastoslup
kasztan: Krawedz podstawy graniastoslupa prawidlowego ma dlugosc 2 a jego pole powierzchni calkowitej
jest rowne 24.oblicz wys graniastoslupa jezeli jego podstawa jest szesciokat.
29 lis 11:37
camus: W podstawie jest sześciokąt prawidłowy. Składa się on z 6 trójkątów równobocznych, o długości
2.
Zatem Pp = 6*PΔ = 6 * 22 √34 = 6√3
Mamy dwie podstawy: górną i dolną, zatem Pb = 24 − 2*6√3 = 12(2−√3)
Podzielmy to jeszcze na 6 i mamy pole jednej ściany bocznej, która jest prostokatem z jednym z
boków o dlugości 2. Pś = 4 − 2√3
Z wzoru na pole prostokąta otrzyjemy długość drugiego boku, tj. 2−√3, która tak przypadkiem
jest również wysokością tego graniastosłupa.
29 lis 12:48
kasztan: nie rozumiem tylko dlaczego tam jest 12(2−√3)
29 lis 14:44