Obliczyc granicę ciągu:
sprajcik: | | n−3 | |
lim |
| całość do potęgi −n |
| | n+2 | |
x→
∞
Pomóżcie
29 lis 11:20
aniabb:
| | n+2−5 | | −5 | | −5 | |
lim( |
| )n+2−2 = lim (1+ |
| )n+2 * (1+ |
| )−2 = e−5*1 |
| | n+2 | | n+2 | | n+2 | |
29 lis 11:24
camus: Tam jest do potęgi −n, a tutaj widzę, że bawisz się potęga n
(n−3n+2)−n = (n+2n−3)n = (n−3 +5n−3)n i dalej podobnie, ostatecznie wynik
to e5
29 lis 11:32
aniabb: 
no widzisz

dałeś radę
29 lis 11:48
sprajcik: dzięki nie rozumiałam z początku co tu napisaliście ale jakoś do tego doszłam
29 lis 13:24