Najprostsza postać i wartość
jak to: dla x= −1 i y= 2
(2x−1)
2 − (2x+1)
2 + (x−1) (x+1) =
staram sie zrozumiec i nic z tego

jeszcze poprobuję, ale jakby ktoś mógł podpowiedzieć.
29 lis 11:16
think: musisz podnieść do kwadratu, wymnożyć a później dodać/odjąć wyrazy podobne czyli przeprowadzić
redukcję a gdy już będziesz mieć najprostszą postać tego wyrażenia dopiero masz podstawić
wartości liczbowe.
29 lis 11:19
aniabb: albo pierwsze ze wzoru na różnicę kwadratów
(2x−1−2x−1)(2x−1+2x+1)+x2−1 = −2(4x)+x2−1=−8x+x2−1
29 lis 11:21
Ola: (2x−1)2 − (2x+1)2 + (x−1)(x+1)
Korzystaj ze wzorów skróconego mnożenia
(2x)2 − 2*2x*1 + 12 − [(2x)2 + 2*2x*1 + 12 ] + (x2 − 1) =
4x2 − 4x + 1 − 4x2 −4x −1 + x2 −1 =
x2−8x−1
29 lis 11:22
jak to: (x
2 − 3x
2) + (−x * 2x) = −x
2 + −2x dobrze
29 lis 11:24
jak to: trudne to strasznie

ostatecznie nie wiem jaka jest najprostsza postać i wartość dla tego
wyrażenia.
29 lis 11:25
Ola: (x2 − 3x2) + (−x*2x) = x2 − 3x2 − 2x2= −4x2
29 lis 11:26
Ola: a odnośnie tego wcześniejszego to naucz się wzorów skróconego mnożenia i nie ma w tym nic
trudnego
29 lis 11:27
jak to: a co z 8x ? nie wiem jak to zapisać wszystko.
29 lis 11:27
Ola: ale o co Ci chodzi ? co jest nie tak ?
29 lis 11:28
aniabb: pierwszym nie tak jest brak y w tym wszystkim
29 lis 11:30
jak to: Tam gdzie napisałaś "Korzystaj ze wzorów skróconego mnożenia", to czy ten jeden wpis jest
podpowiedzią czy rozwiązaniem? Tak ogólnie chcę właśnie zrozumieć a nie tylko na lekcji pisać
29 lis 11:30
Ola: haha no dobra, nie mam pytań ^^
29 lis 11:31
jak to: Nie byłoby wątpliwości, gdybyście pisali czy podpowiadacie czy rozwiązujecie, skąd mam to
wiedzieć. Na wkuwaniu na blache sie wystarczajaco przejechałem.
29 lis 11:33
Ola: ale teraz pisałam do aniabb a nie do Ciebie. Faktycznie na początku podajesz wartość y, która
nigdzie dalej się nie pojawia...
Sprowadziłam Ci to wyrażenie do najprostszej postaci wykorzystując w tym celu wzory skróconego
mnożenia
Trzy najważniejsze, które MUSISZ znać to
(a + b) 2 = a2 + 2ab + b2
(a − b)2 = a2 − 2ab + b2
(a − b) (a + b) = a2 − b2
Rozumiesz ?
29 lis 11:36
jak to: nie
29 lis 11:42
jak to: nie wiem jak rozumiec x2−8x−1 . Tzn. co mam dalej wyliczyć.
29 lis 11:43
Ola: wykorzystując wzór (a − b)2 = a2 − 2*a*b + b2
rozpisujesz sobie wyrażenie
(2x − 1)2 = (2x)2 − 2*2x*1 + 12
29 lis 11:50
Ola: wykorzystując kolejny wzór (a+b)2 = a2 + 2*a*b +b2
rozpisujesz wyrażenie
(2x + 1) 2 w ten sposób jak wyżej czyli tak jakby w tym przypadku Twoje a = 2x natomiast Twoje
b=1
29 lis 11:51
Ola: i napisz przede wszystkim dokładne polecenie jak chcesz żeby Ci pomóc
29 lis 11:51
jak to: no tak, tylko te wzory..jak zapamietać.. Najprostsza postać i wartość dla x= −1 i y= 2
(2x−1)
2 − (2x+1)
2 + (x−1) (x+1) =
(2x)
2 − 2 * 2x * 1 + 1
2 = (2x+1)
2 = 2x
2 + 2 * 2x * 1 + 1
2
2x
2 + 5x
2 = 7x
2
źle?
29 lis 11:58
Ola: głupoty piszesz jakieś, przeanalizuj na spokojnie to co napisałam i spróbuj powoli rozpisać
29 lis 11:59
Ola: jeżeli piszesz, że dla y = 2 to ten y MUSI się gdzieś pojawić
29 lis 12:00
jak to: Nic innego nie wymyślę, zamieniałem a = 2x itd.
29 lis 12:02
Ola: nie mam siły pisać cały czas tego samego, już nawet polecenie się nie zgadza, a Ty nie
rozumiesz zupełnie o co mi chodzi
29 lis 12:04
jak to: Pomóżcie rozwiązać, w ogóle matmy nie umiem pojąć, a o tej stronie wiem od kilkunastu dni i też
nic. Dane w pierwszym wpisie
30 lis 08:45
krystek: Przeanalizuj co Tobie Ola napisała a właściwie wyliczyła za Ciebie o 11:22
30 lis 08:54
jak to: Wątpię, by x
2−8x−1 było całym rozwiązaniem zadania. Na pewno brakuje obliczenia tego drugiego
30 lis 08:58
30 lis 09:00
krystek: Jeżeli Ola i aniabb otrzymała ten sam wielomian to Ty jeszcze watpisz?
30 lis 09:01
jak to: no a co z y =2
poza tym nie wiem co jest doprowadzeniem wyrażenia do najprostszej postaci a co obliczeniem
wartości wyrazenia, jak dla mnie czegos brakuje

na pewno zadanie nie jest w pełni
rozwiązane.
30 lis 09:04
30 lis 09:15
jak to: no ale w pierwszym poście "dla x= −1 i y= 2 "
30 lis 09:25
aniabb: masz rozwiązane to co TY napisałeś ..jeśli u CIEBIE w treści nie występuje "y" w równaniu to
mu go Tobie na siłę nie wymyślimy
30 lis 09:48