Obliczyć całkę metodą podstawiania
MichaU: ∫√1+x2*x3dx może ktoś rozwiązać ten przykład ?
29 lis 11:08
think: t = 1 + x
2 → x
2 = t − 1
dt = 2xdx
| 1 | | 1 | |
| ∫√t(t − 1)dt = |
| ∫t3/2 − t1/2 dt
|
| 2 | | 2 | |
a to już jest łatwe do policzenia.
29 lis 11:22
MichaU: hym ale dlaczego za x3 podstawiłeś x2 ?
29 lis 11:33
think: | | 1 | |
bo dt to xdx, więc jedno x mi zniknęło i też pojawiło się |
| z tego samego powodu |
| | 2 | |
29 lis 11:35
camus: x3 = x2 *x
x2 = t−1
x dx = 12dt
29 lis 11:35
MichaU: aha dzięki
29 lis 11:36