Rozwiąż układy równań
beataaa: Próbowałam wyliczyć metodą podstawiania, ale coś mi nie wychodzi wynik dobry. Bardzo proszę o
pomoc, może złą metodę podstawiam, już sama nie wiem

Z góry dzięki za pomoc

a)
2x − y −z = 4
3x + 4y − 2z = 11
3x − 2y + 4z = 11
b)
2x + y +z = 2
x + 3y +z = 5
x + y + 5z = −7
2x + 3y − 3z = 14
29 lis 10:46
aniabb: lepiej metodą wyznaczników
29 lis 10:50
Bizon:
a)
odejmując trzecie od drugiego
6y−6z=0 ... y=z
do pierwszeg
2x−z−z=4 x−z=2 x=2+z
do trzeciego
6+3z−2z+4z=11
5z=5 z=1
z=1
y=1
x=3
29 lis 10:57
camus: W pierwszym zauważ, że
{3x+4y−2z=11
− {3x−2y+4z=11
6y −6z = 0
czyli y=z
{2x−y−z=4
{3x+4y−2z=11 i y=z
{2x−2y=4
{3x +2y = 11, 2y=11−3x
2x−11+3x=4 ,podstawiam za 2y i mnoże przez −1
5x=15
x=3
teraz 2x−2y = 4
6−2y=4, y=1, no i y=z, stąd z=1
A w drugim wyznaczniki lub czym tam chcesz
29 lis 10:59
beataaa: dziękuje

kochani jesteście
29 lis 11:11