suma cyfr pewnej liczby dwucyfrowej wynosi...
pawel: Suma cyfr liczby dwucyfrowej to 7. Po przestawieniu cyfry w tej liczbie, otrzymamy liczbę o 45
większą od niej. Jaka t oliczba?
29 lis 10:32
aniabb:
x+y=7
10x+y + 45 = 10y+x
29 lis 10:33
pawel: Czyli ile, 62? nie no źle policzyłem
29 lis 10:35
camus: a+b=7
a = 7 − b
a*10 + b = x
b*10 +a = x− 45
10b + 7 − b = x− 45
9b = x − 52, x = 52 + 9b
10a + b = 52 +9b
10(7−b) + b −9b = 52
−18b = 52 −70
b = 1, ⇒ a = 7−b , a=6
x = 61, a po zamianie miejscami cyfr, x'=16
x − x' = 61−16=45, cnp
29 lis 10:37
pawel: a co to znaczy ta strzałka ⇒ ? koniecznie musze jej używać?
29 lis 10:38
camus: nie, to takie moje małe zboczenie
29 lis 10:39
trudne: czyli pisząc 62 źle obliczyłem, a liczba która mam wyznaczyć wynosi 61, nie 62 ani 16 tak?
29 lis 10:40
trudne: inni jej używają
29 lis 10:41
trudne: prosze o pomoc w innym temacie
29 lis 10:41
camus: 62 − 26 = 36, a ma być 45, gdzieś po prostu rachunek zrobiłeś i tyle
29 lis 10:41
trudne: a jak napisze tak jak aniabb , tzn.
1 + 6
10 + 6 + 45 = 60+1
to nauczyciel przyczepi się? bo skad w sumie to 1 i 6 wziałem, tak zapyta pewnie.
29 lis 10:48
aniabb: suma cyfr ma być 7 a w 62 masz 6+2=8
29 lis 10:49
trudne: aniabb tak ,ale czy to co napisałaś w 1 poście nie jest za krótkie. Nie iwem jak nauczyciel to
odbierze? może lepiej zapisać tak jak camus radzi.
29 lis 11:04
aniabb: ja napisałam układ który masz rozwiązać
29 lis 11:15
pawel: a ten uklad mam podawac czy od razu rozwiazany?
przeciez nauczyciel pomysli, ze droga zgadywania doszedlem do tego... Jakos chyba trzeba
wiedziec skad 1+6 , a nie np. 3+4
29 lis 12:25
camus: eh, zrób sposobem zaproponowanym przez aniabb, rozwiąż układ, znajdź x i y, ja ci to tylko
łopatologicznie wyłożyłem
29 lis 12:36
pawel: x i y to 1 i 6
ale nie rozumiecie, że te 1 i 6 (znalezienie ich) nie wynika z obliczen, lecz zgadywania w
głowie. Nauczyciel może miec pretensje..
29 lis 14:40
aniabb: Obliczenia :
x+y=7
10x+y + 45 = 10y+x
y=7−x
10x+7−x + 45 = 10(7−x)+x
y=7−x
9x+52 = 70−10x+x
y=7−x
18x=70−52
y=7−x
18x=18
y=7−1
x=1
y=6
x=1
szukana liczba to 16
29 lis 14:45