Oblicz rezystancje i jej błąd z różniczki zupełnej -szybko
Pablo: Oblicz rezystancje i jej błąd z różniczki zupełnej
R=(ro*L)/(pi*(d/2)
2)
L=99,2mm d=0,500 ro=1mikro om * m Delta = 0,6m i jakis bład bezwzgledny 0,001m
R'(d)= 8*L*ro/pi*d
3
R'(L)= 4*ro/pi*d
2
R'(ro) = 4*L/pi*d
2
dr = (8*L*ro/pi*d
3) * dd + ( 4*ro/pi*d
2) *dL + (4*L/pi*d
2) * dro
Moje pytanie czy dobrze obliczona jest rozniczka jesli tak to ja mam mnozyc przed dd dL i dro
jako liczby? np dd = 0,500 *0,500

Wogole dziwne wyniki mi wychodza dlatego pytam
(PS pani mówiła zeby L brac jako stała − to cos zmienia?)
POMOCY
29 lis 10:10
Pablo: ludzie pomocy...
29 lis 10:43
aniabb: dd to błąd wyznaczenia d czyli np podziałka w linijce czy mikrometrze albo rozrzut błędów
jeśli kilka razy było mierzone
dL to bład wyznaczenia długości... podziałka albo rozrzut błędów jeśli kilka razy było mierzone
dro błąd wyznaczenia ro zazwyczaj w tablicach podane
29 lis 10:54
Pablo: a samo rozniczka dobrze policzona?
29 lis 11:15
aniabb: brakuje minusa przed 8
29 lis 11:28
MQ: W rachunku błędów, liczymy wartości bezwzględne różniczek, więc i tak ten minus się zniesie.
29 lis 12:09