Rowiąż nierówność. Bardzo prosze o rozwiazanie,
x34si4x: log (x+1) − log 6 + log (x+2)>0
29 lis 10:05
Kejt:

dziedzina:
x+1>0
x>−1
x+2>0
x>−2
D∊(−1;+
∞)
(x+1)(x+2)>6
x
2+2x+x+2>6
x
2+3x−4>0
Δ=9+4*4*1=9+16=25
√Δ=5
x∊(−
∞;−4)u(1;+
∞)
rozwiązanie z uwzględnieniem dziedziny:
x∊(1;+
∞)
29 lis 10:12
Ajtek:
Dzedzina:
x+1>0 ⇒ x>−1
x+2>0 ⇒ x>−2
x∊(−1;∞)
0=log1
log(x+1)−log6+log(x+2)>log1
Dalej sobie poradzisz. Pamiętaj o dziedzinie.
29 lis 10:14
Kejt: cześć
Ajtek
29 lis 10:15
Ajtek:
Cześć
Kejt 
.
Powiem Pani od polskiego, że na Jej lekcjach siedzisz na forum matematycznym
29 lis 10:15
Kejt: teraz nie na polskim..mam historię sztuki

bardzo interesującą zresztą..
29 lis 10:16
Ajtek:
Widzę właśnie jak bardzo interesująca
29 lis 10:18
aniabb: kobiety mają podzielność uwagi

facetom się to nie zdarza
29 lis 10:19
Kejt: sądzę jednak, że lepiej abym ten czas spędzała z pożytkiem na forum matematycznym, niż
podpierała głową ścianę...
29 lis 10:19
Kejt: dzięki
Aniu
29 lis 10:20
aniabb: każda okazja by rozwiązać fajne zadanko jest dobra
29 lis 10:21
Ajtek:
Cześć
aniabb 
.
Twierdzisz, że faceci nie mają podzielności uwagi...
Yyy, o czym to my
Kejt rozmawialiśmy
29 lis 10:22
aniabb: jakoś tak doświadczenie i wieloletnie obserwacje jednoznacznie na to wskazują

witaj
Ajtek
29 lis 10:25
Kejt: macie jakieś fajne zadanka na poziomie liceum?

mam jeszcze trochę lekcji...to bym je spożytkowała
29 lis 10:27
29 lis 10:31
aniabb: tzn 298 mia lo by ć
29 lis 10:32
aniabb: i jak
Kejt
29 lis 10:51
Ajtek:
Czy jest to tak proste jak mi sie wydaje?
29 lis 11:01
aniabb: jest
29 lis 11:13
Kejt: tam pod pierwiastkiem jest 252y+? ?
29 lis 11:36
aniabb: 2y+1
29 lis 11:46
Ajtek:
lg to logarytm dziesiętny jak pamiętam

.
29 lis 12:15
krystek: @Witaj Ajtku i pamięć Ciebie nie zawodzi!
29 lis 12:37
Ajtek:
Witaj
krystek 
. Zerknąłem na te zadanka i przyjemne są. Zbiór też wygląda znajomo. Nie
mam niestety go

.
29 lis 12:40
29 lis 12:47
aniabb: tak
29 lis 12:53
Kejt: yeah
29 lis 12:54
aniabb: to teraz 295 jeśli wciąż się nudzisz na historii sztuki
29 lis 12:55
Kejt: teraz mam matematykę

już rozwiązuję.
29 lis 12:55
Kejt: mogę jakąś podpowiedź, co zrobić z pierwiastkiem?
29 lis 12:58
Piotr:
√6 = 6
1/2
29 lis 13:00
Kejt: to wiem..ale nie wiem jak to ma wyglądać przy potędze..
29 lis 13:01
Piotr:
√252 = 251/2*2 = 251 = 25
29 lis 13:05
Kejt: dobra...chyba sobie poradzę..
29 lis 13:05
Kejt: nie Piotrek..nie o to mi chodziło.
29 lis 13:06
Piotr:
to nie wiem o co

nie wiem w czym (był ?) problem
29 lis 13:07
Piotr:
dobra przyznaje sie. nie na to zadanie patrzylem

myslalem, ze chodzi o 298
29 lis 13:11
Kejt: x=2?
Piotrek miałam po prostu coś takiego: 3
√4x+1 i się zastanawiałam co z tym zrobić, ale
wszystko ładnie się poskracało
29 lis 13:15
Ajtek:
Cześć
Piotr 
.
29 lis 13:18
Piotr:
Cześć
Ajtek 
Sorry
Kejti rozwiazywac ani wpisywac do wolframa mi sie nie chce. Ania ma odpowiedzi to
nie bede sie meczyl
29 lis 13:22
aniabb: brawo
29 lis 13:22
Kejt: spoko, spoko...to pytanie o rozwiązanie było to Ani
29 lis 13:22
aniabb: 290
29 lis 13:24
29 lis 13:26
Kejt: to i to zrobię

tylko powiedz mi proszę..da się coś zrobić z potęgą log? mam na myśli to:
2log
3x czy tylko mogę tak: log
3x
2?
29 lis 13:29
aniabb: możesz, ale chyba Ci się tu nie przyda
29 lis 13:43
Kejt: a mogę jakąś podpowiedź prosić?
29 lis 13:54
aniabb: obustronnie lg
29 lis 14:01