Zbiory przeliczalne. Prawo włączeń i wyłączeń. Proszę o sprawdzenie.
JakaTaka: Zbiory przeliczalne. Prawo włączeń i wyłączeń. Proszę o sprawdzenie.
Witam!
Miałem obliczyć tutaj ilos studentów uczących się jednocześnie niemieckeigo i
francuskiego(|B∩C|), dla moich oznaczeń. Czy dobrze to zrobiłem i uargumentowałem końcówkę?
Mam na studiach dość wymagającego wykładowcę, który wymaga uzasadniania wszystkiego co się
robi.
Tutaj link:
http://jpghost.pl/Obraz-4_1354148785/
29 lis 01:41
Basia: 20 to nie jest liczba osób uczących się wyłącznie angielskiego
20 to liczba wszystkich osób uczących się angielskiego
niemniej jednak wynik się zgadza
rozumowanie też do momentu:
|A∩B|+|A∩C|+|B∩C| = 22
|A∩B|+|A∩C| ≤ 20
|A∩B|+|B∩C| ≤ 14
|B∩C|+|A∩C| ≤ 10
gdyby gdziekolwiek była tutaj nierówność ostra byłoby
2*[ |A∩B|+|A∩C|+|B∩C|] < 44
|A∩B|+|A∩C|+|B∩C| < 22
sprzeczność ⇒
|A∩B|+|A∩C| = 20
|A∩B|+|B∩C| = 14
|B∩C|+|A∩C| = 10
|A∩B|+|A∩C| = 20
−|A∩B|−|B∩C| = −14
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
|A∩C| − |B∩C| = 6
|A∩C|+|B∩C| = 10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2|A∩C| = 16
|A∩C| = 8
|B∩C| = 2
|A∩B| = 12
29 lis 02:28
Basia:
nawiasem mówiąc z równania
|A∩B|+|A∩C|+|B∩C| = 22
wynika, że oprócz tych 8, którzy nie uczą się niczego nie ma osoby, która uczyłaby się
tylko jednego języka
29 lis 02:37