Głupia granica :)
nikolo: sin(π√n2+n
oraz
n*(11+n2 +22+n2 + .....+nn+n2 )
29 lis 00:45
Godzio:
Najpierw druga:
Dany ciąg jest większy od :
| | 1 | | 2 | | n | | 1 + 2 + ... + n | |
n( |
| + |
| + ... + |
| ) = n * |
| = |
| | n + n2 | | n + n2 | | n + n2 | | n + n2 | |
| | | | n | | 1 | | n | |
= |
| = |
| < n( |
| + ... + |
| ) |
| | 1 + n | | 2 | | 1 + n2 | | n + n2 | |
Zatem z twierdzenia o dwóch ciągach, ciąg jest rozbieżny do
∞
29 lis 00:53
Godzio: A pierwsza tak wygląda ? Bo obawiam się, że może nie istnieć ?
29 lis 00:55
nikolo: nasz cwiczeniowca upiera sie ze jest rozwiązanie bo mi tez wyszło ze nie ma, , a w ty m drugim
niby ma wyjsc 12
29 lis 17:22