Oblicz prawdopodobieństwo
Mirooo: Na każdej lekcji nauczyciel wybiera losowo do odpowiedzi 4 uczniów. W pewnej klasie jest 10
chłopców i 6 dziewcząt. Oblicz prawdopodobieństwo, że nauczyciel wylosuje (dokładnie) dwóch
chłopców.
Wiem tylko, ze muszą to być 2 dziewczyny i 2 chłopców, bo ma być w sumie 4 osoby.
Obliczyłem też, że |Ω|= 16!/4!*12! = 1820
Oraz, że 16!/2!*12! = 120 −−> ale nie wiem czy to się do czegoś przyda.
Zależy mi na tym zadaniu, męczę się z nim już ponad 1,5h
29 lis 00:24
Bogdan:
29 lis 00:36
Eta:
A
Bogdan 1 minutę

Pozdrawiam
Bogdanie
29 lis 00:38
Bogdan:
Buziaczek
Eto
29 lis 00:41
Eta:
29 lis 00:43
Mirooo: Dziękuję : D
Tam wszędzie mam silnie wstawić prawda? Bo już usypiam i mózg ledwo pracuje, a nie chcę liczyć
na marne : D
29 lis 00:44
Mirooo: w sensie rozpisać te wzory na 10! / 2! * 8! * 6! / 2! * 4! itd?
29 lis 00:46
Bogdan:
| | 16 * 15 * 14 * 13 | |
= |
| |
| | 1 * 2 * 3 * 4 | |
29 lis 00:48
Mirooo: Albo 10! / 8! ( bo 10−2)! = 8! razy 6! / 4! (bo 6−2)! = 4!
Teraz dobrze rozumuję?
29 lis 00:49
Mirooo: Dzięki, zaraz podstawię i wyliczę
29 lis 00:50
Mirooo: A dlaczego tam mam pomnożyć w liczniku, a nie dodać je do siebie? Licznik wyszedł mi 15x45= 675
Mianownik 1820. Nie wiem tylko dlaczego mnożenie, a nie dodawanie : )
29 lis 01:02