matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trapez
Agat:
Pole trapezu równoramiennego jest równe 36 cm
2
, a jego podstawy mają długości 6 cm i 12 cm. Oblicz tangens kąta ostrego tego trapezu.
29 lis 00:04
Basia:
a+b
P =
*b
2
6+12
36 =
*h
2
wylicz z tego h
a−b
x=
wylicz
2
h
tgα =
podstaw to co wyliczyłeś
x
29 lis 00:12