trójkąt
Agat: Wierzchołki trójkąta prostokątnego równoramiennego leżą na okręgu o promieniu 5 cm. Oblicz pole
i obwód tego trójkąta.
29 lis 00:02
Basia:
na jakim łuku musi być oparty trójkąt wpisany w okrąg, jeżeli jest prostokątny ?
i co w takim razie jest jego przeciwprostokątną ?
29 lis 00:09
Agat: nie wychodzi mi coś...
r = 5
2r = 10
10
2 + 10
2 = d
2
100 + 100 = d
2
d
2 = 200
d= 10
√2
Ob = a + b + c
Ob = 10 + 10 + 10
√2
P =
12 * 10 * 10
P = 50
no i tu jest problem... wg odpowiedzi obwód ma 10(1 +
√2), a pole ma 25 cm
2
gdzie jest błąd?
29 lis 20:50