ostrosłupy
Agat: Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o wymiarach 8cm x 6cm. Stosunek długości krawędzi bocznej
tego ostrosłupa do długości przekątnej jego podstawy jest równy 2 : 1.
oblicz długość wysokości tego ostrosłupa
28 lis 23:56
Basia:
wylicz długość przekątnej podstawy d z tw.Pitagorasa
L = 2d
(u{d}(2})
2 + H
2 = L
2
z tego wyliczysz H
29 lis 00:04
Agat: wyliczyłam i gdzieś jest błąd, proszę o pomoc
8
2 + 6
2 = d
2
64 + 36 = d
2
d
2 = 100
d = 10
L = 20
5 + H
2 = 400
H
2 = 400 − 5
H =
√395
a powinno wyjść 5
√15
co jest źle?
29 lis 20:17
Agat: już znalazłam błąd
29 lis 20:40