logarytmy pomocy!
tombraider: proszę o pomoc przy tym przykładzie, to ważne!
log(3√2) 5 * log(125) 8 = ?
w nawiasie to podstawa logarytmu, nie chciało mi wyjść zapisanie tego w indeksie dolnym
28 lis 23:32
Eta:
= 3
28 lis 23:34
tombraider: a może jakies wskazówki jak to zrobić?
28 lis 23:35
Eta:
log
21/3 (5)= 3log
25
| | 1 | |
log1258= log53(23)= log52= |
| |
| | log25 | |
dokończ ...
28 lis 23:37
Eta:
Ja korzystam z takiego wzorku:
bardzo ułatwia obliczanie ...
28 lis 23:40
tombraider: dzięki wielkie!
28 lis 23:44