macierze eliminacja gaussa równania
klaudia: Hej. Pilnie potrzebuję pomocy dotyczącej równania. Mam je rozwiązać metodą eliminacji Gaussa
(macierze)
x+y+z=1
2x+2y+3z=4
2x+2y+2z=2
Jak łatwo zauważyc wiersz pierwszy i trzeci będzie proporcjonalny. Jednak nie jestem pewna, czy
w przypadku równań też mogę skorzystać z tej własności i jeden skreslic. Czy mógłby mi ktos
pomoc zrobic to zadanie?
28 lis 23:14
Godzio:
Możesz skreślić

1 1 1 | 1
2 2 3 | 4
w
2 − 2w
1
1 1 1 | 1
0 0 1 | 4
z = 4
x = − 3 − y
y ∊ R
28 lis 23:27
klaudia: dziękuje!
28 lis 23:32
klaudia: ale czy x nie powinno być 2?
28 lis 23:35
Basia:
nie;
z=4
x+y+z = 1
x+y + 4 = 1
x+y = −3
y − dowolne
x = −3−y
(albo na odwrót; wszystko jedno)
28 lis 23:48
gera: a ja mam jeszcze pytanie. jezeli odejmujemy od siebie wiersze, to nie powinnismy odjac od
siebie tez tego co jest uzupelnieniem macierzy? czyli z=2, a x= −1−y ?
28 lis 23:56
Basia: oczywiście, że tak; Godzio się tam pomylił, a ja przegapiłam
będzie
1 1 1 || 1
0 0 1 || 2
czyli
z = 2
x+y+z = 1
x+y+2 = 1
x+y = −1
y∊R
x = −y−1
29 lis 00:02