Ostrosłupy
Piotrek: Podstawą ostrosłupa jest prostokąt, którego boki pozostają w stosunku 39:25. Wysokości różnych
ścian bocznych poprowadzone na krawędzie podstawy ostrosłupa są równe 60cm i 52cm. Oblicz
długość krawędzi bocznej tego ostrosłupa.
28 lis 22:54
Ajtek:

a>b
h
1=52
h
2=60
Myśl.
Korpki przy krawędziach podstawy oznaczają kąt prosty.
28 lis 23:13
Eta:
fajne "kropki" i legenda
28 lis 23:15
Ajtek:
Czy coś się nie zgadza

?
28 lis 23:18
Piotrek: Możnaby trochę jaśniej?
28 lis 23:20
Basia:
ponieważ h
a2 = (
b2)
2+H
2 a h
b2 = (
a2)
2 + H
2
to h
b musi być dłuższa czyli
h
b = 60
h
a = 52
z poprzednich równań mamy
h
b2 − h
a2 = (
a2)2 + H
2 − (
b2)
2 − H
2
(h
b−h
a)(h
b+h
a) = (
a2−
b2)(
a2+
b2)
| | 39b | | b | | 39b | | b | |
8*112 = ( |
| − |
| )( |
| + |
| ) |
| | 50 | | 2 | | 50 | | 2 | |
| | 39b−25b | | 39b+25b | |
8*112 = |
| * |
| |
| | 50 | | 50 | |
8*112*50*50 = 14b*64b /:4
2*112*50*50 = 14*16b
2 /:2
112*50*50 = 7*16b
2 /:2
56*50*50 = 7*8b
2 = 56b
2 /:56
b
2 = 50
2
b=50
a = 78
28 lis 23:23
Ajtek:
Dobry wieczór
Basia 
.
28 lis 23:23
Piotrek: Dziękuję Basiu za odpowiedź. Tylko powinno wyjść 65cm.
28 lis 23:26
Basia: bo to jeszcze nie krawędź boczna, tylko krawędzie podstawy
trzeba skończyć
28 lis 23:32
Piotrek: super super. dzieki
28 lis 23:33
Basia:
L2 = (b2)2 + hb2 = 252+602 = 52*52+52*122 = 52(52+122) =
52(25+144} = 52*169 = 52*132 = (5*13)2 = 652
L = ................
28 lis 23:40
Basia: chyba dałoby się prościej; ja oczywiście nie doczytałam co trzeba policzyć
i uparłam się policzyć a i b
28 lis 23:41
Basia: Witaj
Ajtek; miałam ochotę na wzory skróconego mnożenia najwyraźniej
28 lis 23:44
Piotrek: Dziękuje
28 lis 23:46
Bogdan:

Proponuję takie rozwiązanie:
| | 25 | | 39 | |
602 − 522 + ( ( |
| )2 − ( |
| )2 )k2 = 0 |
| | 2 | | 2 | |
8 * 112 + (−7) * 32k
2 = 0
k
2 = 4 ⇒ k = 2, x =
√602 + 252 = 65 albo x =
√522 + 392 = 65
28 lis 23:48
Ajtek:
Przyszedł
Bogdan i zrobił porządek

.
Dobry wieczór
Bogdan 
.
28 lis 23:50
Piotrek: Dziękuje ludziska! Pomogliście
28 lis 23:57
Bogdan:
Dobry wieczór
29 lis 00:13