niezależność
Matma: 2)Ściany pewnego czworościanu pomalowano w następujący sposób: jedną na niebiesko, drugą na
żółto, trzecią na czerwono, czwartą zaś w pasy wszystkich wymienionych kolorów. Rzucamy
czworościanem i oglądamy ściankę na którą upadł. Oznaczamy zdarzenia:
A− na ściance, na którą upadł czworościan, jest kolor niebieski,
B− na ściance, na którą upadł czworościan jest kolor żółty
C−na ściance, na którą upadł czworościan jest kolor czerwony.
Zbadaj niezalezność par zdarzeń A i B, A i C oraz B i C. Czy zdarzenia A, B i C są niezależne?
28 lis 22:24
tyu: czy ktoś mógłby pokazać, gdzie robię błąd

IΩI = 4
IAI=IBI=ICI = 1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A)*P(B)= |
| P(A)*P(C)= |
| P(B)*P(C)= |
| |
| | 16 | | 16 | | 16 | |
Ale jaka jest część wspólna zdarzeń A B, B C , A C
7 cze 10:45
Toskan: Tu trzeba uważać bo upadający czworościan może pokazać każdy kolor z prawdopodobieństwem
12. Przecież kolor niebieski jest na dwóch ścianach. Kolor żółty też, podobnie czerwony.
7 cze 10:59
JL: racja
7 cze 11:02
tyu: aha, czyli IAI=IBI=ICI = 2, bo każdy kolor jest na dwóch ścianach,
| | 1 | |
A∩B = |
| bo tylko na jednej z czterech ścian są trzy kolory jednocześnie |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
więc P(A)*P(B) = |
| P(A) *P(C)= |
| P(B)* P(C)= |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
czyli pary zdarzeń AB, AC , BC są parami niezależne
a zdarzenia A,B, C nie sa niezależne, bo
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A)*P(B)*P(C)= |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 8 | |
7 cze 11:20
tyu: czy teraz jest dobrze
7 cze 11:21
tyu: dziękuję za pomoc
7 cze 11:47