geniusz
ania: do sklepu dostarczono 30 rowerów w trzech kolorach:białym, czerwonym i niebieskim. Niebieskich
rowerów jest 9 razy mniej niż białych. ile jest rowerów każdego koloru?
28 lis 22:13
krystek: B+C+N=30
B=9*N
28 lis 22:17
krystek: podstaw i rozpatrz a liczba rowerów to N
28 lis 22:17
krystek: Uściślam ,że w ostatnim pościeN→liczby naturalne
28 lis 22:18
Basia:
b = 9n
b+c+n = 30
9n+c+n = 30
10n+c = 30
no to może być: n=1, b=9 i c=20
lub n=2 i b=18 i c=2
n=3 już odpada, bo byłoby n=3 b=27 i c=0 (a to niezgodne z treścią)
tym bardziej dla n>3 (bo c wychodzi wtedy ujemne)
28 lis 22:19
ania: dziękuję
28 lis 22:22
ania: Hmm Basiu w tym drugim przypadku to c chyba powinno być 10
28 lis 22:30
Basia: oczywiście, że tak
29 lis 00:17