Prawdopodobieństwo - zadanie elementarne
Monte: | | 1 | | 1 | |
Zadanie jest banalne. Ale mi wychodzi |
| a odp to |
| |
| | 7 | | 4 | |
Na każdej połówce kamienia domina jest 0,1,2,3,4,5 lub 6 oczek. Oblicz prawdopodobieństwo że
losowo wybrany kamień ma taką samą liczbę oczek na obu połówkach.
28 lis 21:49
Basia: widocznie błąd w odpowiedziach, bo Twój wynik jest poprawny
28 lis 21:53
Monte: Ok. A co będzie z tym bo kompletnie nie mam pojęcia i pomysłu jak się za nie zabrać.
Oblicz prawdopodobieństwo że dokładnie 2 spośród 4 przypadkowych osób urodziły się w tym samym
dniu tygodnia.
28 lis 22:24
Basia:
przyporządkowanie: osoby → dzień tygodnia (czyli 4→7)
czyli |Ω| = 7
4
| | | |
wybieram 2 z tych czterech czyli | |
| | |
przyporządkowuję im pon. lub wtorek lub.....lub niedzielę czyli 7 możliwości
pozostałym 2 dowolne dni z 6 (bo jeden odpada) czyli 6
2
prawdopodobieństwo sam już policz
28 lis 22:32
Monte: Ej a tam nie będzie 7
2 zamiast 7 w liczności zdarzenia A
28 lis 22:37
Monte: Ok rozumiem bo tam powinno też być 7*1 ale ponieważ 7*1=7 to nie pisałaś Basiu 1
28 lis 22:38
PW: Nie podoba mi się pomysł, że |Ω| = 74, czyli założenie, że mamy do czynienia z czterema
osobami.
Raczej nie należy wskazywać (explicite kak gawriat francuzy) przestrzeni zdarzeń elementarnych.
Pewnie zgrabniej by to poszło, gdyby traktować losowanie jako czterokrotne powtórzenie tego
samego doświadczenia (przy populacji 38−milionowej śmiało można tak założyć) i postawić
odpowiednio sformułowane pytanie o dokładnie dwa sukcesy w czterech próbach.
Może ktoś to przeprowadzi zgrabnie omijając dyskusję o poniedziałku, wtorku, ..., niedzieli?
29 lis 16:58
b.: założenie, że częstość urodzin nie zależy od dnia tygodnia też jest pewnie błędne, spodziewam
się, że w sobote i niedziele rodzi się najmniej osób, a w piątki i poniedziałki najwięcej
29 lis 17:20
b.: *soboty
29 lis 17:21
PW: Myślę, że nie mając danych statystycznych − żeby w ogóle rozwiązać zadanie − trzeba przyjąć, że
przeciętna liczba urodzonych w każdy dzień tygodnia jest jednakowa.
29 lis 21:39
Monte: To rozwiązanie Barbary jest złe?
30 lis 00:33
PW: A policzyłeś, że wedle tego rozumowania to wychodzi ok. 0,63?
30 lis 18:31
PW: Pomyśl tak (może tak elementarnie będziemy dochodzić do jakiegoś konsensusu, jak mawiają
politycy.
Nie wiemy, jak liczna jest grupa ludzi, z której wybieramy owych "czterech przypadkowych".
Uznajmy (jest to pewnie niezgodne z danymi statystycznymi, ale ich nie znamy, więc
upraszczamy), że w każdym dniu tygodnia rodzi się jednakowa liczba osób. Weźmy więc grupę 7n
osób, w której jest n urodzonych w poniedziałek, n urodzonych we wtorek, ..., n urodzonych w
niedzielę. Losowanie czterech osób to wybór czterech spośród 7n, a więc
Z treści zadania wynika, że wszystkie zdarzenia elementarne są jednakowo prawdopodobne.
Spróbuj określić liczność zbioru A − "wylosowana czwórka zawiera dwie osoby urodzone tego
samego dnia i dwie urodzone w innych dniach".
30 lis 23:28
Monte: Ja w 3 liceum jestem xDD
A ty mnie takimi zadaniami straszysz
30 lis 23:35
30 lis 23:36
PW: To piękny wiek jest, żeby podejmować wyzwania. Potem już się tylko starzejemy.
To co proponujesz, to jest powtórzenie sposobu Basi. Ja proponuję inne myślenie, w którym
bierzemy pod uwagę "liczność populacji" równą 7n.
Można na to spojrzeć jeszcze inaczej:
Mamy 7 urn zawierających kule w 7 kolorach, w każdej urnie jest n kul tego samego koloru.
Określ liczność zdarzenia "wylosowano dwie kule z jednej z urn i po jednej z pozostałych".
1 gru 11:12
Bizon:
| | 1 | | 1 | |
... to zadanie z dominem .. to jednak |
| a nie |
| |
| | 4 | | 7 | |
1 gru 11:45
Bizon:
... zdanko dość podchwytliwe ... na "wtopkę" −
1 gru 11:53
Skipper:
Pewnie
Monte patrzył w oczy
Basi ... i Ją "zdominował" −
1 gru 15:54
PW: E tam, podchwytliwe. Nie każdy pamięta ile klocków ma domino.
@Monte: Znasz chociaż odpowiedź do zadania z urodzonymi w niedzielę?
1 gru 18:35
Skipper:
... chcesz powiedzieć, że to
Basia patrzyła w oczy ... i dała się "podprowadzić" −
1 gru 19:07
Mila: (0,0)(0,1)(0,2)(0,3)(0,4)(0,5)(0,6)
(1,0)(1,1)(1,2)(1,3)(1,4)(1,5)(1,6) odrzucamy pierwszy klocek
i tak w kazdym wierszu
zostaje 28 klocków
2 gru 15:34
Basia: a to nie ma 49 klocków ? mnie się zdawało, że są podwójne
ale ostatni raz chyba widziałam domino jakieś 105 lat temu
2 gru 15:42
Mila: Witaj, Basiu. Domina są różne. To nie jest dobre zadanie.Powinien nauczyciel pokazać to
domino.
2 gru 22:10
PW: Jak chłop krowie: Jest siedem liczb. Wsadzamy łapę i wyciągamy dwie. Tak powstają klocki domina
z dwiema różnie oznaczonymi połówkami. Takich różnych kombinacji jest
Dochodzi jeszcze 7 klocków, na których są jednakowo oznaczone połówki.
Ω ma więc 21+7=28 elementów.
Mila tłumaczyła to o 15:34 nieco innym sposobem.
2 gru 23:28
Monte: Nie rozumiem nic a nic
2 gru 23:31
Bogdan:

Najpowszechniejsze domino ma 28 kamieni (tak nazywa się klocki w domino).
Kamienie z jednakową liczbą oczek na połówkach to: (0,0), (1,1), ... , (6,6). Tych kamieni
jest 7
2 gru 23:34
Monte: Aha bo chodzi o to że kamień 1,0 to ten sam co kamień 0,1 tak?
2 gru 23:35
Mila: Monte wypisz wszystkie zdarzenia i zauważ, że powtarzają się np. klocki (2,3)(3,2) i .... w
zestawie jest jeden z nich.
2 oczka i 3oczka.( odwróć do góry nogami to takie same klocki)
Przypomnij sobie jak grałeś w domino.
2 gru 23:38
Mila: Dobrze Monte− 23:35.
2 gru 23:41
Bogdan:
Takie są kamienie w domino:
0,0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,6
1,1 1,2 1,3 1, 4 1,5 1,6
2,2 2,3 2,4 2,5 2,6
3,3 3,4 3,5 3,6
4,4 4,5 4,6
5,5 5,6
6,6
To stara i bardzo kiedyś (w czasach, gdy nie było komputerów, smartfonów, internetu,
to było niedawno) popularna gra.
2 gru 23:42
Bogdan:
Ktoś podszył się pod Monte
2 gru 23:47
Eta:
Witam
Bogdanie 
Pamiętam,że kamień bez oczek nazywało się ... "masło"
2 gru 23:59
Mila: ETo, "mydło".
3 gru 00:01
Eta:
Mila 
no tak "mydło"
3 gru 00:04
Bogdan:
ja też pamiętam "mydło", pozdrawiam
3 gru 00:15