Zbadać, czy podane ciągi są ograniczone z dołu, z góry, są ograniczone:
Michał: Zadanie z list PWru aczkolwiek a z cholerę nie jestem w stanie tego zrobić. Czy jest jakiś
schemat rozwiązywania takiego typu zadań?
a
n =
n√2n+1 <− kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać
też nie wiem, jak dla mnie ograniczenie z dołu jest w 3/5 (za n wstawiam 1), a jak taki ciąg
może być ograniczony z góry? Zarówno licznik jak i mianownik dążą do nieskończoności
| | 1 | |
an = |
| <−− znowu nie wiem jak się do tego zabrać |
| | 4n + n | |
a
n = 2
n − 3
n <− tu najciekawsze znowu nie bardzo wiem o co chodzi
Byłym wdzięczny jak ktoś mógłby mi pokazać jak takie zadanie zrobić i wytłumaczyć z czego to
się bierze