Rzut kostką.
BarCeLonA: Doświadczenie polega na dwukrotnym rzucie kostką
a) opisz przestrzeń zadań elementarnych tego zadania.
b) wypisz zdarzenia elementarne sprzyjające zadaniu
A) Suma wyrzuconych oczek jest większa od iloczynu tych oczek
B) Za pierwszym razem wypadło niż za drugim
C) Ani razu nie wypadło 7 oczek.
D) Iloczyn wyrzuconych oczek jest nie mniejsza niż 28.
28 lis 21:30
28 lis 21:34
BarCeLonA: Wolałbym o rozwiązanie od osoby, nie moge tego pojąć
28 lis 21:40
BarCeLonA: Ktoś rozwiąże ?
28 lis 22:05
Mila: Najlepiej zrób tabelkę
Ω={ (1,1)(1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(1,6),
(2,1)(2,2),(2,3),(2,4),(2,5),(2,6),
(3,1)(3,2),(3,3),(,34),(3,5),(3,6),
(4,1)(4,2),(4,3),(4,4),(,4,5),(4,6),
(5,1)(5,2),(5,3),(5,4),(5,5),(5,6),
(6,1)(6,2),(6,3),(6,4),(6,5),(6,6)} to jest zbiór zdarzeń elementarnych
(wszystkie możliwe wyniki tego doświadczenia)
Zadarzenie:
(1,1) badasz 1+1=2 ; 1*1=1; 2>1
A={(1,1)(1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(1,6),(2,1),(3,1),(4,1)(5,1),(6,1)} suma oczek większa niż
iloczyn
możesz znowu zrobić tabelkę na sumę oczek i iloczyn oczek, aby niczego nie zgubić
zacznę:
suma 2 3 4 5 6 7 dla I wiersza
iloczyn1 2 3 4 5 6
suma 3 4 5 6 7 8
il. 2 4 6 8 10 12
B) bład w treści
C=zbiór pusty − nie ma 7 oczek na kostce ( a może znowu źle zapisałeś?)
D−iloczyn oczek≥28
D={(5,6),(6,5),(6,6)} 3 zdarzenia sprzyjające
28 lis 23:37