prosze pokolei rozpisac : )
Saper: oblicz
1)log5(5(log800 + log125))
2)(5log2121−log21441+log211)log949
28 lis 21:18
asdf: log5(log800 + log125)) = log5(log10 000) = log54
28 lis 21:19
Saper: a nie zapomniales o jednej 5 w nawiasie ?
28 lis 21:20
Ajtek:
Łoj coś nie tak...
Cześć
asdf 
.
28 lis 21:21
Saper: bo jak ja to robie to mi wychodzi log5(5log10 000) a dalej co ?
28 lis 21:22
Ajtek:
ile to jest 800*125?
28 lis 21:23
Saper: 100000
28 lis 21:23
Saper: pomylilem sie
28 lis 21:23
Ajtek:
No właśnie
28 lis 21:24
asdf: No tak, nie zauwazylem

@Ajtek
Witaj
@Saper
log
520 = log
5(5 * 4) = log
55 + log
54 = 1 + log
54
28 lis 21:24
Ajtek:
asdf nadal mi coś nie pasuje

.
28 lis 21:25
asdf: no tak, zero za mało, odp = 2
28 lis 21:25
Saper: teraz to juz nie rozumiem xD mozesz pokolei xD
28 lis 21:26
asdf: log5(5* log100 000) = log5(5 * 5) = log55 + log55 = 1 + 1 = 35?
28 lis 21:28
Saper: chyba zamiast 35 powinno byc 2 ale dobra a ten 2 przyklad zrobisz ?
28 lis 21:31
asdf: (5 − 2 + 0)2 = 35?
28 lis 21:32
Saper: a czemu ten nawias do 2 jak tam jest log949 ?
28 lis 21:36
asdf: ...tam jest log949 czy log749?
28 lis 21:36
Saper: log949 tak pani napisala xD
28 lis 21:37
asdf: to przepraszam, mam słabą ostrość na laptopie i nie widać dobrze tych liczb...
3log949 = 31/2 * log349 = ...31{2} + 3log349
28 lis 21:42
ZKS:
Wszystko się zgadza wynik to 7.
28 lis 21:42
asdf: chyba tak jest, przepraszam, ale ja dzisiaj mialem sobie dac spokoj

Jak zwykle sie
zapedzilem

Lece do swoich obowiązków, powodzenia
28 lis 21:42
Eta:
zad2/
| | log349 | | 1 | | 1 | |
log949= |
| = |
| log349= |
| *2log37= log37 |
| | log39 | | 2 | | 2 | |
i teraz
...=(5−2+0)
log37 = 3
log37= 7
28 lis 21:43
Eta:
28 lis 21:44
asdf: sorki, to powinno być tak:
3log949 = 49log93 = √49 = 35?
28 lis 21:45
Saper: to juz niewiem ktore dobre
28 lis 21:46
Eta:
7
28 lis 21:47
asdf: Ety, ZKS i moj ostatni post
28 lis 21:47
asdf: jeszcze możesz tak to zrobić:
3log949 = 91/2*log949 = 9log97 = 7
28 lis 21:48
Saper: ok a jeszcze jedno xD
Wyznacz wszystkie pary takich liczb calkowitych a i b,ze 2log5a+log5b=2
28 lis 21:49
Eta:
28 lis 21:49
Ajtek:
a2*b=25
28 lis 21:50
Ajtek:
Cześć
ZKS 
.
Witam po raz drugi
Eta
28 lis 21:51
Saper: a mozesz mi to rozpisac bo pani sie spyta jak to zrobiles a ja no niewiemx D
28 lis 21:52
ZKS:
a2b = 25
a2 = 25 ∧ b = 1 ∨ b = 25 ∧ a2 = 1
28 lis 21:53
Ajtek:
Musisz znaleźć pary liczb które spełniają ten warunek.
28 lis 21:53
ZKS:
Witaj
Ajtek.
28 lis 21:53
Ajtek:
Tak jak to zrobił
Niewidzialny
28 lis 21:54
Eta:
i założenie : a>0 b>0
28 lis 21:55
Ajtek:
To oczywiste przecież
Eta
28 lis 21:55
asdf: a = √5 oraz b = 5
28 lis 21:56
ZKS:
Właśnie założenie.

dla "eksperta".
28 lis 21:56
ZKS:
Całkowite
asdf.
28 lis 21:56
Saper: ok dzieki to jeszcze jedno xd
uzasadnij ze log22 18+log2219+2log218*log219=1
28 lis 21:56
asdf: Na to miał odpowiedzieć Saper
28 lis 21:57
Saper: jak jest ten log22 to te 2 sa na takim samym poziomie
28 lis 21:57
Ajtek:
Wzór skróconego mnożenia i jazda

.
28 lis 21:58
ZKS:
Trzeba było napisać że to do
Saper tak bym się nawet nie odezwał.
28 lis 21:58
Eta:
a2+2ab+b2= (a+b)2
L= ( .... + .... )2=...... =1
28 lis 22:02
Saper: a jak jest ta potega log22 to do czego ona sie zalicza ? do log2 ? czy jak bo ja logarytmow
to ciemny jestem xD
28 lis 22:02
Ajtek:
log2ab=(logab)2
28 lis 22:04
Eta:
log2218=(log218)2
28 lis 22:04
Saper: aaa

dobra to juz rozumiem jakos ^^
28 lis 22:04
Ajtek:
Jednak
Eta jest litościwa, a ja złośliwy
28 lis 22:04
Saper: hehe xD
28 lis 22:05
Eta:
Czyli "rozbroiłeś tą minę "
28 lis 22:05
asdf: zks, spoko
28 lis 22:05
Ajtek:
Jaką minę, bo nie łapię
28 lis 22:06
Eta:


............
saper
28 lis 22:06
Ajtek:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaha

28 lis 22:07
Eta:
28 lis 22:07
Eta:
Ejj
Ajtek
28 lis 22:08
Ajtek:
Słucham Eta?
28 lis 22:09
Eta:
Rozbroiłeś mnie niczym saper

pytaniem " jaką minę bo nie łapię"
28 lis 22:10
Ajtek:
Bo nie załapałem


.
Powaga
28 lis 22:12
Saper: to jeszcze was pomecze xD
1) jesli wiesz ze log23=a , oblicz log29+log2135−log25
2) wyznacz x jesli :
a)log12(x−4)=−12
b)logx−525=2
c)−log12(x−1)+log12(x−1)=4
28 lis 22:14
Saper: log29+log2135−log25
28 lis 22:16
Ajtek:
Ja na dzień dzisiejszy chyba wyłączę myślenie. Muzyka w głośnikach

...
28 lis 22:17
Ajtek:
Czy w podstawie jest faktycznie 2, a nie 3 w 1)
28 lis 22:18
Saper: tak jest 2
28 lis 22:19
Ajtek:
Po przekształceniach mamy:
log2243=log235=5log23
28 lis 22:19
Ajtek:
log
ab+log
ac=log
a(b*c)
tych wzorów użyłem.
28 lis 22:22
Saper: okej a jak tam jest ze log23=a to zapisac ze to sie rowna 5a ?
28 lis 22:22
Ajtek:
Nawet musisz, nie zauważyłem tego, stąd moje pytanie
28 lis 22:24
Saper: ok

a chce Ci sie zrobic jeszcze te 2 zadanie xD
28 lis 22:25
Ajtek:
Nie "słyszę" co piszesz, muzyka mi zagłusza

.
Chwila.
28 lis 22:25
Ajtek:
Dziedzina:
x−4>0 ⇒ x>4
Z definicji logarytmu:
log
ab=c ⇔ a
c=b otrzymujemy:
√2=x−4
x=
√2+4 ⇒∊ D
f
coś takiego chyba.
28 lis 22:28
Eta:
ok
28 lis 22:29
Ajtek:
Założenia x−5>0 i x−5≠1
x>5 x≠6
Df x∊ (5;+∞)/{6}
(x−5)2=25
Dalej sobie poradzisz.
28 lis 22:31
Eta:
b) x−5>0 i x−5≠1 ⇒ x>5 i x≠6
z def. (x−5)2=25
x−5= 5 v x−5= −5
x=10 pasuje v x= 0 −−− odpada
odp: x= 10
28 lis 22:31
Saper: dzieki wielkie xD jeszcze mam 4 zadania ale nie bede was meczyl ^^
28 lis 22:32
Eta:
dawaj
28 lis 22:33
28 lis 22:35
Saper: 6) przedstaw w postaci potegi liczby 2
zapisze to tak √72*3√18 * 3−16 i to podzielic przez √27
tylko jak to zapisywalem to dziwnie wychodzilo ; /
28 lis 22:38
Ajtek:
Ale kodowania....
28 lis 22:39
Saper: bo jak chcialem zapisac to w ulamku to nie bylo widac 3 i mianownika ; /
28 lis 22:40
Saper: 7)oblicz
(√4√2+2√7+√4√2−2√7)2
28 lis 22:42
Saper: 8)rozwiaz nierownosc
(x−1)32−4(x+1)23<(1+2x)316−13(3+2x+4x2)−94x2
28 lis 22:44
Saper: 9)wykaz ze jesli x2+y2=7 oraz xy=1 i x<0 to x+y=−3
28 lis 22:45
Ajtek:
√72=
√9*8=6
√2
√18=
√2*9=3
√2
3
−1/6=3
−1/6
√27=
√9*3=3
√3
Czyli:
| 6√2*3√2*3−1/6 | |
| = i dalej mi się nie chce  |
| 3√3 | |
28 lis 22:45
Eta:
7/ (a+b)2= ..........
.... = 8√2+2√32−28=...
28 lis 22:46
Eta:
9/ x2+y2= (x+y)2−2xy
(x+y)2−2=7⇒ (x+y)2=9 ⇒ .......
28 lis 22:50
Saper: dzieki wielkie za dzisiejsza pomoc

z reszta dam sobie chyba rade
28 lis 22:55
Ajtek:
Eta, "klikłaś" w link

?
28 lis 23:01
Eta:
Jaki?
28 lis 23:02
Saper: eta moglabys mi rozpisac 7) ?
28 lis 23:02
Ajtek:
Mój post z 22:35.
28 lis 23:04
28 lis 23:08
Eta:
7 / ze wzoru (a+b)2=a2+2ab+b2
4√2+2√7 +2√(4√2+2√7)*(4√2−2√7)+4√2−2√7=
pod pierwiastkiem wzór (a−b)(a+b)= a2−b2
= 8√2+2√16*2−4*7= 8√2+2√4= 8√2+4= 4(2√2+1)
28 lis 23:12
Eta:
Saper lenistwo Cię dopadło?
28 lis 23:14
Ajtek:
Eta, ABBA mnie z domu, wróć, z forum nie wygonisz
28 lis 23:15
28 lis 23:17
Ajtek:
Waterloo, to przecież klasyk tamtych lat

.
28 lis 23:19
Ajtek:
Zaczynam czuć sylwestra

.
28 lis 23:20
Eta:
No moich, moich ( drogi młodzieńcze
28 lis 23:20
ZKS:
Waterloo , Dancing Queen ach.
28 lis 23:21
28 lis 23:22
Ajtek:
Za drogiego młodzieńca bardzo dziękuję <skrzynka>

.
Jak widzisz, muzycznie jestem dobrze wychowany

.
28 lis 23:22
Ajtek:
No ta, jak o muzyce piszą to i kolega niewidzialny się pojawia
28 lis 23:23
ZKS:
Pojawiam się i znikam.

O muzyce dobrej rozmawiacie to i się pojawiłem.
28 lis 23:24
28 lis 23:29
Ajtek:
ZKS a jak się trzebabyło "tłuc" z logarytmami to zwiałeś

.
28 lis 23:30
Eta:
Jestem rodowitą zamościanką ! i Grechuta też
28 lis 23:30
Ajtek:
Eta
28 lis 23:32
ZKS:
Oj tam oj tam i tak bym się do niczego nie przydał.

Grechuta ogółem był świetny.
28 lis 23:32
Ajtek:
Nie był świetny. Był wielki, poprzez swoją muzykę.
Był...
28 lis 23:34
28 lis 23:40
ZKS:
ELO ulubiony zespół mojej mamy.
28 lis 23:42
Eta:
28 lis 23:42
Ajtek:
Ło masz

, ale radości...
Moja maturzystka, majowa tegoroczna, poprosiła mnie, abym pokazał jej 30 moich ulubionych
piosenek. Dzisiaj dostała pendriva, zmieściłem sie w 112, brakuje dlaszych 400

.
Nie wiem jak Ona to przeżyje, gdy zacznie słuchać...
28 lis 23:46
28 lis 23:49
28 lis 23:49
Ajtek:
Piękna poezja śpiewana.....
Spokojnej nocy
Eta 
.
28 lis 23:51
ZKS:
To dobrej nocki życzę.
28 lis 23:52
ZKS:
Ależ gitara świetne.
28 lis 23:53
Ajtek:
Bo Moore był genialnym gitarzystą....
I znowu był...
28 lis 23:55
28 lis 23:59
Ajtek:
Ja nie płaczę
29 lis 00:00
29 lis 00:02
29 lis 00:04
29 lis 00:06
ZKS:
Ten jej głos miodzio.
29 lis 00:07
ZKS:
Oooo jak dawno tego nie słyszałem dzięki bardzo.
29 lis 00:10
29 lis 00:30
ZKS:
Chcesz żebym nie spał dzisiaj?
29 lis 00:33
Piotr:
to jeszcze dorzuć Incepcje
29 lis 00:36
Piotr:
sorry Infiltracje, Incepcje ja mam obejrzec
29 lis 00:37
Ajtek:
ZKS, nie uśniesz do 28 grudnia

.
ponad 1500 piosenek do wyboru, na 33 można oddać głosy.
Wybieraj.
Jestem na etapie wstępnej selekcji, mam ok 500, z lekkim domiarem. Od dwóch lat twierdzę, że ta
33 wybrana rok temu to bedzie ta, na którą zagłosuję.
Jednak "upór maniaka" każe mi się katować co roku w eliminacji

Top 1 stycznia od godziny 9
00
29 lis 00:38
Ajtek:
Cześć
Piotr 
.
29 lis 00:39
Piotr:
o matko,
Ajtek toż to masakra !
29 lis 00:40
Piotr:
cześć
Ajtek , ZKS
29 lis 00:41
Ajtek:
Piękna muzyczna masakra

.
A ilu się doszukałem kawałków znanych mi ze słuchu, ale bez tytułu i wykonawcy...
29 lis 00:42
Piotr:
widzisz mi ogromna większość nic nie mówi... z filmami co innego

kto o takiej godz 1 stycznia słucha radia ?
29 lis 00:44
ZKS:
Witam
Piotr.

A jak ktoś ma zmienne IP to może oddać więcej głosów niż 33?
29 lis 00:46
Ajtek:
Między innymi ja...
... muzyczna uczta dla "óchóf", moich "uszuf"...
... nie tylko moich zresztą...
To jest jeden dzień w roku, w którym mnie dla nikogo nie ma...
29 lis 00:48
Ajtek:
Tam się ładujesz po e−mail

Chesz sie bawić w sto adresów, baw się..., nie o to chodzi...
29 lis 00:49
Piotr:
a z ciekawości spytam. co jest u Ciebie na 1 miejscu Ajtek ?
29 lis 00:51
ZKS:
Właśnie zauważyłem że trzeba się zalogować.
29 lis 00:56
Ajtek:
Nie mam nr uno...
29 lis 00:58
Piotr:
szkoda bo widzę, że jesteście znawcami i myślałem, że coś mi zasugerujesz, że powinienem znać
bo jest genialne
29 lis 01:00
29 lis 01:04
ZKS:
Zależy jakiego gatunku słuchasz bądź lubisz.
29 lis 01:07
Piotr:
ja cie krece..........
29 lis 01:08
Ajtek:
To jest inna sprawa
ZKS, tam disco polo nie ma
29 lis 01:09
Piotr:
to tak samo jak ja Cie pytałem o gatunki flmów
29 lis 01:09
Piotr:
nie no
Ajtek , bez przesady

PS co sądzisz o kolorze jaki ma
ZKS ?
29 lis 01:10
Ajtek:
Odnosnie filmów...
"Ojciec chrzestny część pierwsza"... później długo nic...
29 lis 01:11
ZKS:
Ja Ci napisałem że każdy gatunek no oprócz jakiś romansideł.
Ajtek może znajdzie się
jakieś disco polo tam.
29 lis 01:12
Ajtek:
Jak to co sądzę o kolorze
ZKS,
Niewidzialny...
Ale ja mam magiczny proszek
29 lis 01:12
Ajtek:
Nie ma mowy, nie ta rozgłosnia

.
29 lis 01:13
Piotr:
niezły wobór filmu ! poprawiam żeby nie było " Ojciec chrzestny "
29 lis 01:13
ZKS:
I tak nie zmienię koloru
Piotr chyba że załatwisz dla mnie
Blue Label.
29 lis 01:14
Ajtek:
ZKS mi nie wiele brakuje...
29 lis 01:15
Piotr:
adres ?
29 lis 01:15
Piotr:
do disco polo ?
29 lis 01:16
Ajtek:
"Jedynka" jest ponad pozostałe dwie części

.
29 lis 01:16
Piotr:
czu moze romansidel ?
29 lis 01:17
Ajtek:
Do niebieskiego wskazanego przez ZKS
29 lis 01:17
Piotr:
nie ma takiego tytułu co napisałeś.
i nie zgodze sie, dwójka dorównuje jedynce
29 lis 01:18
Ajtek:
Z romansidłami mam bardzo dobrą znajomość. Wiem, że są
29 lis 01:18
Piotr:
to tak jak ja !
29 lis 01:19
Ajtek:
Wg mnie nie. Marloon Brando robi różnicę, kreacja aktorska.
29 lis 01:19
ZKS:
Piotr jak bym słyszał mojego brata.
29 lis 01:19
Piotr:
a z czym ZKS jakbyś słyszał swojego brata ?
29 lis 01:21
ZKS:
"i nie zgodzę się, dwójka dorównuje jedynce" z tym jak bym go słyszał.
29 lis 01:22
Piotr:
Ajtek też bardzo mi się podoba Brando ale dwójka też jest świetna
29 lis 01:23
29 lis 01:23
ZKS:
Dla mnie filmy w których gra Al Pacino są świetne.
29 lis 01:24
ZKS:
Klasyk i to na najwyższym poziomie.

Dobranoc.
29 lis 01:25
Piotr:
oo idealny przykład. tytułu nie znam a piosenke owszem. fajna
29 lis 01:28
Piotr:
a jakie filmy Ala Pacino widziałeś ?
29 lis 01:29
29 lis 01:32
29 lis 01:34
ZKS:
Więc polskie zespoły Ci się podobają.
29 lis 01:38
Piotr:
naprawdę wachlarz tego co mi się podoba jest szeroki. np Imagine Lennona teraz mi chodzi po
głowie. nie znam się na muzyce. coś słysze i mi się podoba i tyle
29 lis 01:42
29 lis 01:43
29 lis 01:45
ZKS:
Ajtek to ekspert. Mam tak samo że coś usłyszę i mi się spodoba ale nawet dużo muzyki
słucham.

Imagine też klasyk.
29 lis 01:46
Piotr:
znam.
29 lis 01:46
ZKS:
Znam tylko dawno już tego nie słuchałem więc z miłą chęcią sobie jeszcze raz przesłucham.
29 lis 01:47
Piotr:
Dziękuję Wam za przypomnienie o muzyce. kiedyś bardzo lubiłem włączać dobre kawałki

zaraz chyba polece z Queen
29 lis 01:50
29 lis 01:50
ZKS:
Queen jaki kawałek wydawał to był hit Don't Stop Me Now na przykład.
29 lis 01:52
29 lis 01:52
ZKS:
Przedstawienie musi trwać.
29 lis 01:54
29 lis 01:55
Piotr:
NIgdy nie zapomne jak probowali nasladowac Freddiego i to byla totalna klapa! bez porownania!
29 lis 01:55
29 lis 01:56
Piotr:

do tej pory We are the champions puszczaja na wiekszych imprezach po finale !
29 lis 01:57
Piotr:
nie masz co mi wklejac linkow. mam ich plytke

moj ojciec i pani od angielskiego w liceum go uwielbiali
29 lis 01:59
ZKS:
Podobno miał tak nie spotykaną barwę głosu Mercury że nawet nie wiem komu by się udało jego
naśladować.
29 lis 01:59
ZKS:
U mnie to jeszcze jakieś kastety się zachowały.
29 lis 02:00
ZKS:
A Metallici jakiś kawałek lubisz?
29 lis 02:05
Piotr:
o widzisz, nie wiem czy jakikolwiek ich utwór znam

pewnie tak, ale..
ja juz idę spać. jeszcze raz dziękuję. Dobranoc
29 lis 02:09
ZKS:
Nie masz za co dziękować.

Też będę powoli się zbierał na spanie. Dobranoc.
29 lis 02:11