Przekatna szescianu ma dlugosc 12. Oblicz Powierzchnie calkowita.
dawid320: Przekatna szescianu ma dlugosc 12. Pole powierzchni calkowitej tego szescianu jest rowne:
d=12
12=a
√3
| | 12 | | √3 | | 12√3 | |
a= |
| x |
| = |
| |
| | √3 | | √3 | | 3 | |
Pc=6a
2
Pc=2 x 144
Pc=288
28 lis 21:17
Eta:
A tak:
d= a
√3= 12 /
2
3a
2=144 /*2
6a
2= 288 = P
c
28 lis 21:24
dawid320: Widzę, że szybszy sposób, ale mnie uczono na tamtym i już nie chcę po prostu kombinować

ale
wynik dobry?
28 lis 21:26
Eta:
W zadaniu nie pytają o długość "a", tylko o
6a2
Bardzo przydatny sposób w zadaniach zamkniętych
28 lis 21:28