Rozwiąż równanie, proszę o pomoc lub wskazówkę
Błażej: rozwiąż równanie: √1+x + √1−x = √x+2
28 lis 21:10
asdf: dziedzine wyznacz pierw
28 lis 21:11
Błażej: nie wychodzi mi, możesz pomóc?
28 lis 21:13
asdf: co Ci nie wychodzi? dziedzina?
28 lis 21:14
Błażej: x ∊ (1.+∞) ?
28 lis 21:14
asdf: nie
1 + x ≥ 0
1 − x ≥ 0
x + 2 ≥ 0
Wyznacz część wspólną
28 lis 21:15
Kejt: Cześć
asdf, jak tam logarytmy?
28 lis 21:16
asdf: Witaj Kejt, dzisiaj dałem sobie spokój z liczeniem z matematyki. Zmęczyły mnie już te liczby,
do piątku odpuszczam sobie rzeczy z matematyką (z zakresu studiów). Robię zbyt wiele błędów
rachunkowych.
28 lis 21:18
Błażej: x ∊ <−1,1> ?
28 lis 21:19
asdf: tak, mozesz podniesc do potęgi (z jednej strony jest dodawanie pierwiastków, a z drugiej tylko
pierwiastek. Dla pierwiastka kwadratowego wartość zawsze jest dodatnia). Start!
28 lis 21:21
Błażej: i w tym jest problem największy. Z lewej strony będę mial (a+b)2 a z prawej samą liczbę?
odpowiedź to 2√5/5
28 lis 21:24
asdf: x + 1 + 1 − x + 2√(x + 1)(1 − x) = x + 2 jak tak policzyłeś to dobrze
28 lis 21:27
Błażej: to mam więc dobrze, dziękuje serdecznie
28 lis 21:29
Błażej: Przepraszam że ponownie ale moja odpowiedź mi nie wychodzi
28 lis 21:32
asdf: po lewej zostaw tylko 2 * pierwiastek a po prawej x oraz liczby, podnieś znowu do potęgi i
licz, pozniej znowu wszystko wrzuc na lewo i przyrownaj do zera, oblicz delte i pierwiastki.
Nie zapomnij o...rzeczy którą robiłeś na początku
28 lis 21:35
Mila: 2
√1−x2=x /
2 gdy x≥0
4(1−x
2)=x
2
4−4x
2=x
2
4=5x
2
| | 2 | | 2 | |
x= |
| lub x=− |
| nie odpowiada warunkom zadania |
| | √5 | | √5 | |
odp.
28 lis 21:40