nie rozumiem
zombi: | | 4 | |
Jedno pytanko "Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)= |
| . Wykres tej funkcji |
| | x | |
przesunięto o wektor u=[−5,2], a następnie przekształcono przez powinowactwo prostokątne o osi
OX i skali k=−2." Co to znaczy
przekształcono przez powinowactwo prostokątne o osi OX i
skali k=−2
28 lis 21:09
28 lis 21:15
zombi: | | 1 | |
Aha, czyli tylko takie przekształcenie, że np. stara funkcja g(x)* |
| =f(x) |
| | k | |
28 lis 21:17
Basia:

rysujesz prostą k⊥OX i przechodzącą przez P
P
1 to punkt przecięcia OX i k
obraz P w powinowactwie prostokątnym względem OX o skali k to P' taki, że
P
1P'
→ = k*P
1*P
→
na rysunku k=−
32
28 lis 21:19
Basia: poprawka: na rysunku k = −
23
tak:
x'=x
y' = ky
stąd
y' = k*f(x) = k*f(x')
czyli g(x) = k*f(x)
| | 4 | | 8 | |
u Ciebie g(x) = −2 |
| = − |
| |
| | x | | x | |
28 lis 21:24
28 lis 21:27
Basia: popatrz na prawą kolumnę tej strony
ostatecznie jest g(x) = k*f(x)
trochę niejasno jest to tam opisane; dlatego napisałam Ci wprost
28 lis 21:31
zombi: aaa okej dzięki!
28 lis 21:31