;>
1. jeżeli a,b,c sa liczbami dodatnimi calkowitymi, takimi że a= bc, to iloczyn b*c jest
równy ?
2. jezeli a2=bc, gdzie c nie rowna się 0, to c2 jest rowne ?
3. jezeli a3=8b=2, to wartosc wyrazenia ab jest rowna ?
4. jeseli do nakarmienia k koni potrzeba m workow owsa, to do nakarmienia n koni potrzeba
workow:
5. jezeli jacek zarabia x zlotych w ciagu y godzin, to w ciagu y+10 godzin zarobi?
6. jezeli 1m+x=1, gdzie m nie rowna sie 0, to x jest rowne?
| x | ||
Ad.5 w ciagu 1h zarabia | zł | |
| y |
| x | ||
Zatem w ciągu (y+10 ) godzin zarobi : (y+10 )* | zł | |
| y |
| 1 | m−1 | |||
x=1− | = | |||
| m | m |
| m | ||
Ad. do nakarmienia 1 konia potrzeba: | worków owsa | |
| k |
| m | n*m | |||
do nakarmienia n koni potrzeba : n* | worków owsa ,czyli | . | ||
| k | k |
| m*n | ||
n koni − ? i mnożymy na krzyż k*?=m*n ⇒ ?= | ||
| k |
| a | ||
Ad3 | =2 ⇒a=6 | |
| 3 |
| 8 | ||
=2 ⇒b=4 | ||
| b |
| a | 6 | 3 | ||||
zatem | = | = | ||||
| b | 4 | 2 |