Dlaczego rozwiazując zadanie z wartością bezwzględną
boda3: Dlaczego rozwiązując zadanie z wartością bezwzględną
/3x+6/ − /3−x/ = −1 dla x ∊ (−∞, −2) zmieniamy znak i równanie zapisujemy
/3x+6/ + /3−x/ = −1? A następnie rozwiązując
−3x − 6 − (3 − x) = −1
Przygotowuję się do klasówki i znalazłam ten przykład ale tego nie rozumiem
28 lis 21:04
Basia: może łatwiej Ci będzie jeżeli na początku zauważysz, że
|3−x| = |−(3−x)| = |−3+x| = |x−3|
i masz równanie
|3x+6|−|x−3| = −1
i teraz masz przedziały (−∞;−2) <−2;3) (3;+∞)
1.
x∊(−∞; −2) ⇒ 3x+6< 0 ⇒ |3x+6| = −(3x+6) = −3x−6
x∊(−∞; −2) ⇒ x−3 < 0 ⇒ |x−3| = −(x−3) = −x+3
i masz równanie
−3x−6−(−x+3) = −1
−3x−6+x−3 = −1
−2x = 8
x = −4 ∊(−∞;−2) czyli jest rozwiązaniem równania
2.
x∊<−2;3) ⇒ 3x+6≥0 ⇒ |3x+6| = 3x+6
x∊<−2;3) ⇒ x−3<0 ⇒ |x−3| = −(x−3) = −x+3
i masz równanie
3x+6 − (−x+3) = −1
3x+6 + x−3 = −1
4x = −4
x = −1 ∊ <−2;3> czyli jest rozwiązaniem równania
3.
x∊<3;+∞)
spróbuj sama rozważyć
28 lis 21:50