prawdopodobienstwo
pasterz: Rzucamy dwiema kostkami do gry. Czy zdarzenia A i B są niezależne?
1. A −suma oczek na kostkach jest większa niż 5; B na jednej z kostek wypadła jedynka
i tak moje Ω= 6*6=36 tak

i moje zdarzenie A to ile wynosi czy mam liczyć np
{2,4} i {4,2}
{1,5} i {5,1}
Czy jeden raz {1,5} {2,4}

?
pasterz: ja zrobiłem tak że
Ω=6*6=36
zdarzenie A(suma oczek większa niż 5) :
{1,5}{1,6}
{2,4}{2,5}{2,6}
{3,3}{3,4}{3,5}{3,6}
{4,4}{4,5}{4,6}
{5,5}{5,6}
{6,6}
zdarzenie B(wypadła na jednej z kostek 1)
{1,1}{1,2}{1,3}{1,4}{1,5}{1,6}
| | 5 | | 1 | | 5 | |
więc P(A)*P(B)= |
| * |
| = |
| |
| | 12 | | 6 | | 72 | |
| | 2 | | 1 | |
a (AnB) = {1,5}{1,6}=2 czyli |
| = |
| |
| | 36 | | 18 | |
więc te zdarzenia są zależne. To tak trzeba było zrobić czy nie proszę
napiszcie mi bo to ważne