zbiór wartości funkcji i wykres
Misiek w potrzebie : Czy znajdzie się jakiś miły człowiek , który mi pomoże

?
Zbiór wartości
sinx− cosx +1
4 sin
2x − 3 cosx +5
Oraz wykresik :
sinx* moduł sinx + cosx * moduł cosx
Będę wdzięczny za każdą pomoc
28 lis 20:56
ZKS:
| | π | |
sin(x) − cos(x) = √2sin(x − |
| ) |
| | 4 | |
| | π | | π | |
f(x) = √2sin(x − |
| ) + 1 zróbmy podstawienie x − |
| = t |
| | 4 | | 4 | |
−1 < sin(t) < 1 / *
√2
−
√2 <
√2sin(t) <
√2 / + 1
−
√2 + 1 <
√2sin(t) + 1 <
√2 + 1
| | π | |
−√2 + 1 < √2sin(x − |
| ) + 1 < √2 + 1 |
| | 4 | |
Tak więc zbiór wartości f(x) wynosi [−
√2 + 1 ;
√2 + 1].
28 lis 21:12
Misiek w potrzebie: A czy ktoś jest mi w stanie pomóc z wykresem bo totalnie nie wiem jak się do tego zabrać
28 lis 21:48
Mila:

f(x)=sinx* |sinx| + cosx * | cosx |
x∊<0;2π>
Narysuj w jednym ukladzie wsp. wykres funkcji y=sinx i y=cosx
1) |sinx|=sinx dla x∊<0;π>
|sinx|=−sinx dla x∊<π;2π>
| | π | | 3π | |
2) |cosx|=cosx dla x∊<0' |
| )∪<( |
| ;2π} |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3π | |
|cosx|=−cosx dla x∊( |
| ; |
| } |
| | 2 | | 2 | |
f(x)=sinx*sinx+cosx*cosx=1
f(x)=sin
2x−cos
2x=−cos2x
f(x)=−sin
2x−cos
2x=−1
f(x)=−sinx
2+cos
2x=cos2x
wykres trochę mało dokładny.
Popatrz tu:
http://www.jogle.pl/wykresy/
28 lis 22:29
Aga1.:

Zauważ,że funkcje sinus i cosinus są okresowe, o okresie podstawowym T=2π
IsinxI=sinx i i IcosxI=cosx
f(x)=sin
2x+cos
2x=1
IsinxI=sinx, IcosxI=−cosx
f(x)=sin
2x−cos
2x=−(c0s
2x−sin
2x)=−cos2x
IsinxI=−sinx, i
IcosxI=−cosx
f(x)=...
ISinxI=−sinx, IcosxI=cosx
f(x)=
28 lis 22:29
misiek w potrzebie: Dziękuję !
28 lis 22:39