Rozkład wielomianow
Arek: rozkład wielomianow na czynniki;
a) 7x3 + x2 −28x −4 =
b)−8x3 + 6x2 + 3 =
c) 125x3 + 1 =
28 lis 20:42
natalia: a) 7x3 + x2 −28x −4 = x2(7x+1) − 4(7x+1) = (7x+1) (x2−4) = (7x+1) (x−2) (x+2)
28 lis 20:46
asdf: w b nie powinno być:
−8x3 + 6x2 + 2 = ?
28 lis 20:51
Arek: Według tego co przepisałem to raczej nie
28 lis 20:52
asdf: no to troche dziwne, bo a i c jest banałem, a przykład b jest ciężki...w szkole średniej
takiego poziomu nie ma, żebys rozlozyl na czynniki taki przyklad. Wedlug mnie wielomian
powinien wygladac tak jak post z 20
51, ale jak się upierasz przy swoim to rób swoje

Ja
tego wielomianu rozlozyc nie potrafie.
28 lis 20:57
Arek: To zrób z tą 2 i przykład c bd bardzo wdzięczny xd
28 lis 20:58
asdf: nie robię gotowców, napisz swoje obliczenia to najwyzej podpowiem
28 lis 21:02
Arek: Rozumiem tylko to nie jest praca domowa tylko podane przyklady aby sie nauczyc na kartkowke
oczywiście bd inny liczby ale zadania podobne a tych 3 własnie kompletnie nie rozumiem juz
teraz 2 bo po obliczeniu a) to już jest dal mnie banalne
28 lis 21:06
asdf: −8x
3 + 6x
2 + 2 = ....Jak tu pogrupować? Zauważ, że −8x
3 można zapisać jako −2x
3 −6x
3.
Miłego grupowania
28 lis 21:09
Arek: np c) 1253 + 1 = x2(125x+1) = (125x+1) (x+1) = ?
Czy to jest dobrze i jeśli tak to co dalej ?
28 lis 21:11
Saizou : wzór skróconego mnożenia
(5x)3+13
28 lis 21:13
asdf: źle, zobacz co zrobiłeś:
125x3 + 1 = x2(125x + 1) = 125x3 + x2
125x3 + 1 ≠ 125x3 + x2
Zrób pierw b...jest łatwiejsze, mam jeszcze chwile to Ci mogę pomóc.
28 lis 21:13
Arek: aa w tym 125x3 + 1 = (5+1)(25x2+5x + 1) Moze byc cos takiego tego b nie potrafi niii uja xd
28 lis 21:30