Oblicz objętość i pole powierzchni otrzymanej bryły.
Azo: Oblicz objętość i pole powierzchni otrzymanej bryły.
Kwadrat o przekątnej długości 5√2 cm obraca się wokół jednego z boków. Oblicz jego objętość i
pole powierzchni tak otrzymanej bryły.
Rozwiązałem to tak, czy jest dobrze?
Pole podstawy : πr2, czyli π25
V = Pole podstawy x wysokość
V = 25π x 5 = 125π [j3]
Pole powierzchni bocznej : 2πrH, czyli
2π x 5 x 5 = 2π x 25 = 50 π
Pole pow. calkowitej: 2 pole podstawy x Pb
Ppc = (2 x 25π) x 50 π = 50π x 50π = 2500π2
Tak ma być?
28 lis 20:42
dero2005:

d = 5
√2
| | d√2 | | 5√2*√2 | |
r = h = a = |
| = |
| = 5 |
| | 2 | | 2 | |
P
c = 2πr
2 + 2πrh = 2πr(r+h) = 2π*5(5+5) = 100π cm
2
V = πr
2*h = π*5
2*5 = 125π cm
3
Błąd masz w ostatnim wzorze (nie razy tylko dodać)
28 lis 21:09