obliczanie funkcji i zadania z tym związane
Kajut: Obliczanie funkcji i zadania z tym związane.
Dana jest funkcja f(x) = −x2 − 2x + 2
a) narysuj wykres tej funkcji
b) Oblicz jej miejsce zerowe
c) Określ przedziały monotoniczności tej funkcji
d) Wyznacz największą i najmniejszą wartość tej funkcji w przedziale <1,5>
e) Dla jakich argumentów funkcja ta przyjmuje wartości dodatnie, a dla jakich ujemne ?
Kejt zapodał mi pare wzorów, ale nie wiem czy robię to dobrze.
Delta wynosi −4 , a pierwiastka z delty nie da się w tym przypadku wyliczyć.
Może ktoś zrobić to zadanie, bo przez to nad tym siedzę non stop, a pewnie gdzieś robię jakiś
drobny błąd.
28 lis 20:38
Eta:
Δ= 12
28 lis 20:51
Mist: Ok, Eta, czy mogłabyś zerknąć?
Δ = 12
x1= −√12
x2= √12
p = xw = 2−2 = −1
q = yw = u(−√12}{−4}
Tylko małe pytanie. Co jest czym?
28 lis 21:08
Krzysiek : Δ=12 dobrze . Miejsca zerowe czyli x1 i x2 zle policzone bo
x1= −b−√Δ/2a = 2− √12/−2≠p[12} bo ni moxzesz tak skracac kiedy masz odejmnowanie lub
dodawanie .
Mozesz skrocic kiedy masz mnozenie . Mozesz zapisac to tak ze √12=√4*√3=2√3 i teraz
x1= 2−2√3/−2= 2(1−√3)/−2 teraz mozesz skrocic dwojki − bedzie −(1−√3=−1+√3=√3−1
Podobnie wylicz x2
p=xw to wspolrzedna xowa wierzcholkoa a q=yw to wswspolrzedna ykowa wierzcholka
28 lis 22:57