zbiór wartości funkcji
xzy: Słuchajcie, mam takie oto zadanie:
Wyznacz zbiór wartości funkcji.
I pierwszy przykład:
y=−sin2x+4sinx+12
Więc zrobiłam tak:
sinx=t ⋀ t∊ <−1,1>
i policzyłam wartości dla −1 i 1.
Wyszło zgodnie z odpowiedzią.
ale mam drugi przykład:
y=cos2x−cos2x−2
cos2x=t ⋀ t∊<−1,1>
ale jeżeli zrobię tak, ja w pierwszym przykładzie to wychodzi inaczej niż w odpowiedziach..
28 lis 20:29
krystek: przecież masz cosx jeszcze ! musisz doprowadzić do tych samych argumentów
28 lis 20:32
xzy: pomyłka w pisaniu..
ten drugi przykład jest taki:
y=cos22x−cos2x−2 więc argumenty są takei same
28 lis 20:35
Kejt:
t2−t−2=0
Δ=9
t1=−1
t2=2 → nie spełnia założenia
tak Ci wyszło?
28 lis 20:39
ZKS:
Zbiór wartości trzeba wyznaczyć a nie policzyć miejsca zerowe.
28 lis 20:41
Kejt: aa.. ja jak zwykle przytomna jestem
28 lis 20:42
ZKS:
To zrób
Kejt zadanko.
28 lis 20:45
Kejt: i mnie wkopał
28 lis 20:46
ZKS:
Wcale nie wkopał.
28 lis 20:51
Kejt: wcale tak!
28 lis 20:53
ZKS:
Skoro tak to mogę ja zrobić żeby nie było że Ci wkopałem.
28 lis 20:54
Kejt: 
nie wiem dokładnie jak to zrobić
28 lis 20:54
ZKS:
Tak jak
xyz robił tylko że zapomniał o bardzo ważnej jednej rzeczy przy wyznaczaniu zbioru
wartości funkcji.
28 lis 20:57
Kejt: a jk akurat mam o niej pamiętać?
28 lis 20:58
Kejt: ja*
28 lis 20:58
ZKS:
Na pewno pamiętasz i wiesz o co chodzi.

Co jest potrzebne aby znaleźć wartość maksymalną
minimalną w funkcji kwadratowej?
28 lis 21:00
Kejt: aa..

rysunek i wsp. wierzchołka , tak?
28 lis 21:01
asdf: wsp kierunkowy i q
28 lis 21:02
Mila:

y=cos
22x−cos2x−2
cos(2x) =t i t∊<−1;1>
y=t
2−t−2
(rozważamy wykres dla t∊<−1;1>)
1)
Wartość najmniejsza
badam, czy wierzchołek paraboli należy do dziedziny
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
tw= |
| ∊<−1;1> ⇔y=( |
| )2− |
| −2=−2 |
| jest wartością najmniejszą |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
wartość największa znajduje się na końcu przedziału
y=(−1)
2+1−2=0
(bez rysunku, wnioskujesz w którym, albo obliczasz dla 1 i −1 a następnie wybierasz.)
28 lis 21:03
ZKS:
I to co napisał asdf współczynnik przy najwyższej potędze wtedy będziemy wiedzieli czy
jest to maksimum czy minimum.
28 lis 21:04
Kejt: a..no to ja to miałam na myśli pod "rysunkiem"..
28 lis 21:47