prawdopodobieństwo
hehe: siema, na pewno jest na to prosty wzór

jaka jest szansa zaliczenia testu który ma 10 pytan i 3 mozliwe odpowiedzi w kazdym pytaniu ?
jednokrotnego wyboru

szansa jest jak "?" do 3
10 ?
28 lis 20:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
a od ilu procent jest zaliczenie
28 lis 20:35
konrad: a na ile pytań trzeba odpowiedzieć by zaliczyć test?
28 lis 20:35
Basia: to zależy ilu punktów potrzeba na zaliczenie; niech to będzie k (0≤k≤10)
to jest schemat Bernouli'ego
liczysz prawdopodobieństwo k sukcesów w 10 próbach
jedna próba to odpowiedź na jedno pytanie
p =
13
q =
23
przy czym to jest prawdopodobieństwo zaliczenia przy najmniejszej możliwej liczbie punktów
prawdopodobieństwo zaliczenia "w ogóle"
P = ∑
i=k, k+1,...,nP
i
28 lis 20:37
hehe: 50% zalicza − ja juz rozkminiam formułę opisaną niżej : P
28 lis 20:39
Basia: z tą sumą to się chyba pospieszyłam
28 lis 20:41
hehe: | | 896 | |
czyli wynik to |
| ? mozliwe zeby prawdopodobieństwo zaliczenia takiego testu wynosiło |
| | 6561 | |
około 13,6%?
28 lis 20:58
Basia: zgadza się; tak to właśnie wygląda
tyle, że to jest prawdopodobieństwo udzielenia dokładnie 5 poprawnych odpowiedzi
test zaliczasz ⇔ 5 popr. ∨ 6.popr ∨.....∨10 popr.
i to będzie sporo większe
28 lis 21:06