TRYgonometria kolokwium pomocy
xyz: 2arccos(−12) + arctg(tg 78π) − arctg1 = ?
2arccos(−12) = 43π
arctg1 = 14π
i jak rozwiazac to pomoze ktos?:
arctg(tg 78π)
28 lis 20:19
Basia:
arctg(tg78π) = 78π
28 lis 20:23
xyz: a czy tangensa nei trzeba ze wzorow zrobic ?
tg 78 π = − tg 18 π ?
28 lis 20:28
Mila: | | π | | π | |
y=arctgx; x∊R; y∊(− |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
arctg(−tg( |
| )=−arctg[tg( |
| )]=− |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
28 lis 20:46
Mila: ?
Masz odpowiedź do tego przykładu?
28 lis 20:47
xyz: nie mam...
28 lis 21:22