kto pomoże?
miska: w jaki sposob rozwiązywac takie zadania? dla jakich m równanie 6x=m−5 ma dokladnie jedno
rozwiąznie?
28 lis 20:12
Patryk: m−5>0
28 lis 20:13
Patryk: wg mnie najlepiej takie zadania robić przy pomocy wykresu funkcji
28 lis 20:14
Ingham: narysuj sobie wykres funkcji 6x
i zobaczysz, że jedno rozwiazanie: m−5 > 0
m > 5
28 lis 20:14
miska: oki dzieki
28 lis 20:17
miska: a jeszcze jedno pytanie
28 lis 20:17
miska: 9x−2*3x+m=0 ?
28 lis 20:17
Patryk: t2−2t+m=0 3x=t
Δ=0
28 lis 20:18
miska: w odp jest jesczce od − ∞ do 0
28 lis 20:21
krystek: Jakie było pytanie?
28 lis 20:25
Patryk: al jednak
iloczyn<0
28 lis 20:25
Patryk: i suma >0
28 lis 20:26