Oblicz objętość i pole powierzchni otrzymanej bryły.
Azo: Kwadrat o przekątnej długości 5√2 cm obraca się wokół jednego z boków. Oblicz jego objętość i
pole powierzchni tak otrzymanej bryły.
28 lis 19:54
Kejt: | | 5√2 | |
masz dwa stożki o r=H= |
| złączone podstawami  |
| | 2 | |
28 lis 19:55
Patryk: a nie walec ?
28 lis 19:56
Kejt: ojj..przeczytałam wokół przekątnej

przepraszam..
28 lis 19:57
Azo: Spokojnie. Zadanie pewnie łatwe, ale coś sobie go nie potrafię wyobrazić. Można sobie to
skojarzyć ze śmigłem?
28 lis 19:58
krystek: Które pobudzi Twoją wyobraźnię.
28 lis 20:01
Kejt:

coś takiego mniej więcej
28 lis 20:01
Eta:

r= 5, H=5
28 lis 20:04
seba: Pp= 5*5*3,14
h=5
v=Pp*h
28 lis 20:07
seba: sorka o polu zapomniałem ^^. Pole to 2*5*5*3,14 + 5*2*3,14
28 lis 20:09
Azo: Mam jeszcze takie pytanie, czyli tak to będzie wyglądało?
Pole podstawy : πr2, czyli π25
V = Pole podstawy x wysokość
V = 25π x 5 = 125π [j3]
Pole powierzchni bocznej : 2πrH, czyli
2π x 5 x 5 = 2π x 25 = 50 π
Pole pow. calkowitej: 2 pole podstawy x Pb
Ppc = (2 x 25π) x 50 π = 50π x 50π = 2500π2
Tak ma być?
28 lis 20:33