Znajdź miary kątów.
elegancko: Kąt wpisany i kąt środkowy oparte są na tym samym łuku. Suma miar tych kątów wynosi 120 stopni.
Znajdź te miary.
28 lis 19:44
Kejt: α+2α=120o
28 lis 19:45
wixter: Czy jest to wszystko, co jest potrzebne do rozwiązania tego zadania? Mógłbym ewentualnie prosić
o
jakiś drobny rysunek, żebym szybciej załapał?
28 lis 19:51
Krzysiek : Jakie jest twierdzenie o kacie wpisanym i srodkowym opartym na tym samym luku. Takie z e kat
srodkowy jest 2 razy wiekszy od wpisanego dlatego masz napisane ze jesli kat wpisany to α
to kat srodkowy ma wartosc 2 razy wieksza czyli 2α i to ma byc 120st
α+2α=120st to 3α=120 to α=40 st wobec tego kat srodkowy ma 80 st.
29 lis 00:25