trygonometria
stryq: 2arcsin(− 12) + arctg(tg 78 π) − arctg1
no to tak
2arcsin(− 12) = − π3
arctg1 = π4
jak ogliczyc
arctg(tg 78 π) ?
28 lis 19:34
stryq: pomoze ktos ? bo jestem pod sciana
28 lis 19:43
stryq: podbijam..
28 lis 19:52
Mila: | | π | |
arcsin(−1/2)=−arcsin(1/2)− |
| |
| | 6 | |
y=arctgx ; x∊R ; y∊(−π/2;π/2)
| | 7π | | π | | π | |
tg |
| =tg(π− |
| )=−tg |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
| | 7π | | π | | π | | π | |
arctg(tg( |
| ))=arctg(−tg( |
| ))=−arctg(tg |
| )=− |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
28 lis 22:51