prawdopodobienstwo
pasterz: Ile należy przeprowadzić niezależnych prób z prawdopodobieństwem zajścia zdarzenia w każdej
próbie równym 0,4 aby najbardziej prawdopodobna liczba zajścia zdarzenia w tych
próbach była równa 25. Pomocy bo nie mam pojęcia jak to zrobić
28 lis 19:32
Bizon:
2n=125
więc chyba 63
28 lis 19:39
pasterz: aha czyli nie wiesz na 100 %
28 lis 19:51
Bizon:
wiem
28 lis 20:07
pasterz: może ktoś to potwierdzić bo nie jestem pewny co do tego zadania
28 lis 21:49
28 lis 22:03
pasterz: może ktoś to jeszcze potwierdzić

?
28 lis 22:30
28 lis 22:50
Basia: w schemacie Bernouli'ego
EX = n*p
EX = 25
p = 0,4
bo wartość oczekiwana jest tą najbardziej prawdopodobną liczbą sukcesów
i to jest to, co Bizon napisał
28 lis 22:53
pasterz: aha to bardzo dziękuję wam

Pozdrawiam
28 lis 22:58