| 1 | ||
Oblicz pochodna z wyrazenia arccos | ||
| √x |
| 1 | −1 | −1 | ||||||||||||||||||||||
arccos | = | * | 2 = ... | |||||||||||||||||||||
| √x |
|
|
| 1 | ||
no i pierwiastek tez nad | , musze chyba jeszcze pocwiczyc ![]() | |
| √x |
Bo to jest tak naprawde zadanie na sprawdzenie
poprawnosci calkowania, czyli chcialam policzyc pochodna z wyniku..
| −1 | ||
Licze te pochodna i nie moge dojsc do takowej calki | dx . | |
| 2√x−1 |
jakies pomysly...?
| 1 | −1 | |||
(arccos | )'= | * (x−1/2)'= | ||
| √x | √1−x−1 |
| −1 | 1 | 1 | 1 | |||||
= | *(− | )*x−3/2= | * | = | ||||
| √1−x−1 | 2 | 2√1−x−1 | √x3 |
| 1 | ||
= | ||
| 2x√x−1 |