Jakub: Zadanie najlepiej rozwiązać z twierdzenia sinusów (zobacz
549).
Trzeci kąt w tym trójkącie wynosi 180
o - 20
o - 30
o = 130
o. Najdłuższy bok jest
naprzeciw największego kąta czyli 130
o. Oznaczam go jako "a". Najkrótszy bok jest
naprzeciw najmniejszego kąta czyli 20
o. Oznaczam go jako "b". Z twierdzenia sinusów mam
a b
---------- = ----------
sin130
o sin20
o
a sin130
o
--- = ------------
b sin20
o
sin130
o i sin20
o liczysz na kalkulatorze, nie da się inaczej policzyć w prosty sposób i
zadanie rozwiązane.