Zadanie z parametrem
Pablo: wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których kwadrat różnicy pierwiastków równania
x2+mx−m+3=0 jest mniejszy od 9...
Mam pewien problem..
postawiłem takie założenia
1)a≠0
2) Δ≥0
3)(x1−x2)2<9
pierwszy jest oczywisty, z drugiego wyszło mi, że m∊(−∞;−6> ∪ <2;+∞)
ale w trzecim..
(x1−x2)2<9
przekształciłem to na
(x1+x2)2−4x1x2<9
podstawiam ze wzoru Viete'a i wychodzi mi równanie :
m2+4m−21<0, według klucza odpowiedzi równanie powinno wyglądać tak m2−4m−21<0...czy ja gdzieś
popełniłem błąd, a może w kluczu jest błąd?
28 lis 19:21
Eta:
Można też tak:
dla a=1 otrzymasz Δ<9 ⇒ m
2+4m−21<0
28 lis 19:28
Mati_gg9225535: moze w rownaniu wyjsciowym w tresci zadania masz x2+mx+m+3=0 a nie minus m
28 lis 19:28
Arek: właśnie mam −
28 lis 19:29
Arek Pablo:
28 lis 19:30
Arek Pablo: to widocznie jest błąd w zadaniu ?
28 lis 19:30
Eta:
W takim razie nie może być inaczej
28 lis 19:31
Arek Pablo: coś im sie musialo pomylić kurcze...a myślałem, że wydawnictwo Aksjomat jest dość wiarygodne
28 lis 19:32
xyz: Eta jeśli można prosiłbym o wyprowadzenie podanego przez ciebie wzoru na x1 − x2; moze sie
kiedys przydac

z gory dziekuje
28 lis 19:34
ZKS:
Które to zdanie napisz sprawdzę aż sam.
28 lis 19:35
ZKS:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−(
−)
| | −b + √Δ | | −b − √Δ | |
x1 − x2 = |
| − |
| |
| | 2a | | 2a | |
| | −b + √Δ + b + √Δ | |
x1 − x2 = |
| |
| | 2a | |
28 lis 19:37
Arek Pablo: Jest to zadanie 3 Arkusz 3 z Arkusze Maturalne Poziom rozszerzony 2013 Aksjomat( taka zielona
książka)
28 lis 19:37
Eta:
| | −b+√Δ | | −b−√Δ | | −b+√Δ+b+√Δ | | 2√Δ | | √Δ | |
x1−x2= |
| − |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 2a | | 2a | | 2a | | a | |
28 lis 19:38
xyz: ale ze mnie mlot

, dzieki
28 lis 19:39
ZKS:
Ee nowej nie posiadam.

Ale może kiedyś spojrzę w nią.
28 lis 19:39
Arek Pablo: Tak rozwiązuję sobie i patrzę..oj..coś mi nie gra, a liczę dobrze chyba
28 lis 19:40
Eta:
@
xyz 
( tym stwierdzeniem rozbawiłeś mnie do łez
28 lis 19:40