trójkąty prostokątne
Pazu: Długości boków trójkąta prostokątnego wyrażają się kolejnymi liczbami naturalnymi. Znajdź te
liczby.
28 lis 19:20
Pitagoras:

(n − 1) ∊ N
+
3, 4, 5
28 lis 19:29
Bear: (n−10)∊N ktos mi wytlumaczyc co to znaczy ? albo powie jak wyliczyc wynik? bo ja kompletnie nie
mam pomyslu
28 lis 19:40
Mila:
zapis:
(n−1)∊N+ oznacza, że liczba (n−1) ma być naturalna i dodatnia, (bok trójkąta nie może mieć
dlugosci 0.)
Z tw. Pitagorasa, (n+1)2=n2+(n−1)2 patrz na rysunek.
n2+2n+1=n2+n2−2n+1⇔
n2−4n=0⇔n(n−4)=0
n=0 nie spełnia warunków zadania lub n=4
n−1=4−1=3
n+1=4+1=5
szukane liczby, wyrażające dl. boków Δ:
3,4,5
29 lis 00:10