wielomiany
kukulamuniu: dany jest wielomian w(x)= x4+(a2+3)x3−4x2−2ax+24
wyznacz a jeżeli wiadomo że liczba −2 jest pierwiastkiem tego wielomianu
28 lis 19:07
Piotr:
W(−2) = 0 i wylicz a.
28 lis 19:08
kukulamuniu: no tyle wiem

tylko jak liczylam to wyszlo mi −8+a
2−5+4a+18 i ten wynik mi juz nie pasuje...
28 lis 19:11
Piotr:
źle. zrób jeszcze raz.
28 lis 19:15
kukulamuniu: ma wyjsc 8a2 −8a=0 czyli a=1?
28 lis 19:22
Piotr:
chyba nie.
robimy :
16 −8(a
2+3) −16 +4a +24 = 0
−8a
2 − 24 + 4a + 24 = 0
−8a
2 +4a =0
4a( −2a + 1) = 0
dokoncz. mam nadzieje ze sie nigdzie nie pomylilem
28 lis 19:30