Oblicz w ciele liczb zespolonych
Piotr: Oblicz w ciele liczb zespolonych (1−i)11
28 lis 18:59
Krzysiek: najpierw policz (1−i)2
28 lis 19:12
Piotr: Myślałem o wzorze z=|z|(cosφ+isinφ) , ale ok. Policzę:
(1−i)*(1−i) = (1*1 + (−i)
2 ) = 1+ (−1)
2 = 2
i co dalej

?
28 lis 19:39
Nienor: No to masz (1−i)10(1−i)=[(1−i)2]5(1−i)
28 lis 19:41
Krzysiek: można i ze wzoru de Moivre'a.
ale: (1−i)2=1−2i−1=−2i
a dalej?
((1−i)2 )5 (1−i)=...
28 lis 19:42
Piotr: OK A jak obliczyć w takim razie to:
(1−i)11 / (√3 + i )6
28 lis 19:44
Piotr: I jak to się ma do postaci trygonometrycznej? Bo chyba też ważna będzie dziedzina
rozwiązania...
28 lis 19:46
Piotr: Właśnie chodzi mi o de Moivre'a
28 lis 19:48
Nienor: wzór de Moivre'a:
zn=|z|n(cos(nφ)+isin(nφ))
28 lis 19:51
Krzysiek: możesz zamienić i licznik i mianownik na postać trygonometryczną wtedy:
| z1 | | |z1| | |
| = |
| (cos(φ1 −φ2)+isin(φ1 −φ2)) |
| z2 | | |z2| | |
28 lis 19:51
Piotr: Krzysiu pomocy, bo widzę że znasz temat. Chodzi mi podstawiając do wzoru A. de Moivrea mamy
też kąty itd. Jak to obliczyć aby rozwiązanie było zgodne z Dziedziną itd itp. Dziedzina
będzie
1) dzielnik >o
2) kąty uwzględniające rozwiązanie ze wzoru de Moivre'a.
I jak to w ogóle rozwiązać?
28 lis 19:55
Piotr: ahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
28 lis 19:56
Piotr: Czekaj − spróbuję rozwiązać i napiszesz czy ok. ok?
28 lis 19:57
Piotr: Tylko jedno − mogę zrobić |z1|11 , czy | (z1)11 | − bo to chyba zmieni postać rzeczy...
28 lis 20:04
Piotr: Tak... najpierw potęgowanie − później moduł ... W sumie nie wiem czy tu normalna kolejność
działań

? Ale nie wydaje mi się aby moduł miał palmę pierwszeństwa
28 lis 20:07
Krzysiek: Nienor napisał wzór, więc najpierw musisz zamienić na postać trygonometryczną.
28 lis 20:14
Piotr: Sorry, nie było mnie

. to oczywiste

O.K
28 lis 21:49