Równanie x^5 - 5x^3 + 4x = 0
paula: Równanie x
5 − 5x
3 + 4x = 0
A. nie ma pierwiastkow rzeczywistych
B, ma dokladnie jeden pierwiastek rzeczywisty
C. ma pięć pierwiastkow będacych liczbami calkowitymi
D. ma dokladnie trzy pierwiastki rzeczywiste
bardzo prosze o pomoc
28 lis 18:54
Piotr:
x(x4 − 5x2 + 4) = 0
jeden ma na pewno. x= 0.
teraz w nawiasie x2 = t i t≥0
28 lis 18:56
paula: i teraz moge obliczyc delte

/
28 lis 18:59
O.: tak Δt, podstaw za x
2 litere t
28 lis 19:00
Piotr:
no
28 lis 19:00
paula: x1 = 4
x2= 1 dobrze
28 lis 19:03
Piotr:
x1, x2 czy moze t1, t2 ?
28 lis 19:06
paula: i co dalej
28 lis 19:08
Piotr:
wracasz do podstawienia.
x2 = 1
x2 − 1 = 0
(x−1)(x+1) = 0
x=1 lub x = −1
tak samo z t = 4
28 lis 19:09
paula: jaka jest odpowiedz?
28 lis 19:12
Piotr:
rozwiaz do konca to bedziesz wiedziec.
28 lis 19:13
lompek:
x(x4 − 5x2 + 4) = 0,
x1 = 0 lub x4 − 5x2 + 4 = 0, Δ = 9, x2 = 1 lub x2 = 4
x2 = −1, x3 = 1, x4 = −2, x5 = 2
28 lis 19:15
paula: odpowiedz C

? ma piec pierwiadstkow? czy odpowiedz B

?
28 lis 19:16
Piotr:
masz juz rozwiazane i nie wiesz ktora odpowiedz ?
wiesz jakie to liczby calkowite ?
28 lis 19:18
paula: odpowiedz C
28 lis 19:18
Piotr:
dobra, odpowiedz C.
28 lis 19:18
paula: Równanie a2x−7=49x+a ma nieskończenie wiele rozwiązań gdy
28 lis 19:20
paula: pomzoesz mi to rozwiazac

prosze bo nie wiem jak zaczac
28 lis 19:20
paula: a2x − 7 = 49x + a
28 lis 19:20
Piotr:
gdy wyjdzie 0 = 0
28 lis 19:21
paula: nie mozesz m izaczac tego rozwiazac no prosze cie
28 lis 19:22
Piotr:
gdy a = −7 . sprawdz
28 lis 19:23
paula: jeju no a jak to sie robi napisz jedna linijke a ja dokoncze
28 lis 19:27
Patryk: f(x)=ax+c
g(x)=bx+g
wykresy muszą się pokrywać
at o się dzieje tylko wtedy gdy
a=b
c=g
28 lis 19:29
Patryk: w twoim przypadku
a2=49⋀a=−7
28 lis 19:29
ZKS:
a2x − 49x − a − 7 = 0
(a2 − 49)x − (a + 7) = 0
(a + 7)(a − 7)x − (a + 7) = 0
(a + 7)[(a − 7)x − 1) = 0
28 lis 19:30
Nienor: x(a
2−49)=a+7
I to ma zawsze 1 roziązanie dla a∊ℛ\{7}.
Dla a=7 może być tylko sprzeczne lub tożsamościowe. Sprawdzasz jakie jest i masz odpowiedź.
28 lis 19:32
paula: aby układ równian ay−3x=−2 był ukladem nieoznaczonym to co należy wstawic w miejsce a
3x−5y=2
prosze jeszcze tylko to i ci daje spokoj. Błagam
28 lis 19:34
paula: ay−3x = −2
3x−5y = 2
28 lis 19:34
Patryk: a=5
28 lis 19:35
Piotr:
pomnoz pierwsze rownanie przez (−1)
28 lis 19:36
paula: −ay + 3x = 2
3x−5y = 2
28 lis 19:38
Piotr:
układ równań jest nieoznaczony, wtedy gdy wszystkie współczynniki przy tych samych niewiadomych
są równe i wyrazy wolne też mają tę samą wartość.
28 lis 19:41
paula: prosze rozwiaz m ito
28 lis 19:43
Piotr:
matko..już prawie masz rozwiazane..
3x − ay = 2
3x − 5y = 2
a =5
28 lis 19:46
paula: nie mozesz raz rozwiazac jednego mi zadania

jesli cie o to prosze, to tak trudno
28 lis 19:51
Piotr:
przeciez Ci juz rozwiazalem

czego jeszcze oczekujesz

nawet napisalem dlaczego tak.
28 lis 19:54