Hiperbola
Mario: Proste y=3x i y=−3x są asymptotami hiperboli o wierzchołku L=(4,0). znajdź współrzedne jej
ognisk
28 lis 18:53
Mario: mam na to dwa pomysły tylko są dwa rózne wyniki i jak to rozumieć
1. to a=4 i z równania asymptoty y=(a/b)x wyznaczam b i wychodzi że b=12 i podstawiam do
równania c2=b2+a2 i c=4
√10 i ogniskowe to już kwestia podstawienia
2.rysuje asymptoty i hiperbole i mam tak a=4 b=3 bo po połączeniu wierzchołków asymptot widać
to z wykresu i podstawiam do wzoru na c i c=5 i ogniska wiadomi
Który sposób jest dobry
29 lis 01:17
Basia:
do jakiego wzoru "na c" podstawiasz w tym drugim sposobie ?
bo ja znam tylko ten ze sposobu pierwszego
29 lis 01:30
Basia: i dlaczego nagle b=3 ? skąd Ci się to wzięło ?
przy a=4 i b=3 oczywiście c=5
ale b=12 i tylko to jest prawdą
29 lis 01:32
Basia: | | b | |
nawiasem mówiąc równania asymptot to y = ± |
| x |
| | a | |
napisałeś odwrotnie, ale policzone dobrze w sposobie (1)
29 lis 01:35
Mario: oki dzięki Basiu

to rozwiązanie było trochę późno pisane może dlatego trochę błędów zrobiłem
ale twoje wskazówki rozwiały moje wszelkie wątpliwości
29 lis 10:09