funkcja
adaś:
Narysuj wykres funkcji f(x)= x*|x−4|
robię tak
x(x−4) dla x≥0
miejsca zerowe:
x=0
x=4
−x(x+4)<0
miejsca zerowe
x=0
x=−4
i teraz tabelki
0 1 2 3 4
0−3−4−3 0
wierzchołek : (2,−4)
−5 −4 −3 −2 −1
−5 0 3 4 3
wierzchołek (−2,−5)
dobrze robię ?
28 lis 18:44
ZKS:
Źle.
28 lis 18:47
Patryk: x(x−4) dla x≥4
28 lis 18:47
adaś: Co źle robię , jak powinno być poprawnie jeśli możesz mi powiedzieć ?
28 lis 18:48
adaś: odpowie ktoś ?
28 lis 18:52
ZKS:
Czytasz w ogóle posty które Ci się pisze? Patryk Ci napisał co masz źle.
28 lis 18:53
adaś: czytam ale dlaczego nagle x≥4
28 lis 18:54
Patryk: przyrównałem to co w module do zera
28 lis 18:56
adaś: no dobra to wiem, ale przecież nie widziałem aby tak wyglądała wart.bez. przeważnie zawsze jest
x≥0 oraz x<0, skąd Tobie się to wzięło tak nagle

?
28 lis 18:59
adaś: dobra chyba już wiem, w takim razie to drugie tak samo czyli x<−4 ?
28 lis 19:02
Patryk: nie jest przeważnie ,znajdujesz miejsce zerowe funkcji w module i zamiast zer bierzesz to
miejsce zerowe
28 lis 19:03
Patryk: −x(x+4) dla x<4
28 lis 19:03
adaś: Patryk napewno x<4 a nie x<−4 ?
28 lis 19:09
adaś: możesz mi pokazać jak do tego dochodzisz od postaci x*|x−4| ?
28 lis 19:10
Patryk: dla x<4
funkcja x−4 przyjmuje wartosc ujemne więc
zapisuje to tak
−(x−4)
czyli
−x(x−4)
28 lis 2012 19:03 w tym poscie jest zle
28 lis 19:16
adaś: ok dzięki Patryk
28 lis 19:20
28 lis 19:21
Patryk: zobacz tez to
28 lis 19:21
adaś: czyli −x(x−4) <0
−x<0
x−4<0
x>0
x<4 , o to chodzi ? Jak mam rozumieć że tylko x−4 przyrównuje do <0

A co z zerem ?
28 lis 20:42
adaś: ?
28 lis 20:45
adaś: 28 lis 2012 20:42→może ktoś jeszcze mi to wytłumaczyć ?
28 lis 20:50
adaś:
28 lis 21:26
Krzysiek : Jest definicja wartosci bezwzglednej ze |x|=x dla x≥0 czyli opuszczajac wartosc bezwzgledna
nie zmieniamy znaku Tak?. tak
Definicja takze mowi ze |x|=−x dla x<0 czyli opuszczajac wartosc bezwzgledna zmieniamy znak
Przyklad |4|=4 bo 4>0 I56|=56 bo 56>0 , a takze |0|=0 nie zmianiaesz znaku upuszczajac
wartosc bezwzgledna .
Teraz |−45|=−(−45)=45 zmieniasz znak opuszczajac wartosc bezwzgl.
tak samo |−23|=−(−23)=23 . Nie mozesz napisac z e |−23|=−23 bo wartosc bezwzgledna nie moze
byc liczba ujemna a jakbys tak napisal to by byla liczba ujemna . Dlatego trzeba zmienic znak
jak wychodzi wartosc ujemna w module (modul to inaczej wartosc bezwzgledna ) To jest chyba do
tej pory jasne .
Dotad mielismy same liczby A jak bedzie z wartoscia kiedy w module jest np tak |x−4| lub
|3x+9|
Wezmy to |x−4| czyli ta co masz policzyc . jakie musza byc x −sy zeby to co jest w module
czyli x−4 bylo wieksze badz rowne 0 i wtedy opuszczajac wartosc bezwzgledna nie bedziemy
znmieniac znaku . To policzmy x−4≥0 to x≥4 czyli wstawiajac za x liczbe 4 i liczby wieksze od
4 opuszczajac wartosc bezwzgledna napiszesz tak |x−4|=x−4 nie zmieniasz znaku bo np jesli
podstawimy za x=4 to bedzie |4−4|=|0|=0 jesli podstawimy za x =6to |6−4|=|2|=2 . Do tej pory
jasne ?
Wobec tego dla x≥4 mozemy napisac ze nasza funkcja y=x|x−4|ma postac y=x(x−4) to y=x2−4x i
taka narysujesz parabole ale tylko ta jej czesc dla x≥4 czyli w przedziale <4,∞)
Ale ze rowniez |x|=−x dla x<0 to dla jakich x −ow to co w module czyli x−4 jest mniejsze od
0 . To policzymy x−4 <0 to x<4 . czyli wszystkie liczby z przedzialu (−∞ 4) bo sa mniejsze od
4 . To tearaz zobacz jesli wstawisz za x=−10 to bedzie tak |x−4|=|−10−4|=|−14|=nie mozesz
napisac −14 bo nie moze nbyc liczba ujemna wobec tego musisz zmienic znak opuszczajac wartosc
bezwzgledmna by byla dodatnia czyli =−(−14)=14
TO mozemy napisac ze dla x<4 |x−4|=−(x−4) =−x+4 Teraz dla x<4 nasza funkcja y=x|x−4| ma
postac
y=x*(−x+4)=−x2+4x i taka parabole musisz narysowac dla x<4 czyli x∊(−∞ 4) . Swoja droga
bedzie ciekawy wykres . Zrob go i pokaz na forum .
28 lis 22:17
Krzysiek : Teraz napisz jak opuscisz wartosc bezwzgledna dla tego co napisalem |3x+9|
28 lis 22:22